prodajni rezultati

iPhone 5S u prodaji nadmašio Galaxy S5

Ekipa u Appleu priprema se za jedno od najvećih lansiranja proizvoda u istoriji – predstavljanje iPhonea 6
96 pregleda 0 komentar(a)
iPhone 5S, Foto: Shutterstock
iPhone 5S, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2014. 15:14h

Podaci o prodaji pametnih telefona u maju ove godine pokazali su da je iPhone 5S najprodavaniji telefon na svijetu, dok drugo mjesto pripada smartfonu Galaxy S5.

Ekipa u Appleu priprema se za jedno od najvećih lansiranja proizvoda u istoriji – predstavljanje iPhonea 6 koji bi, prema brojnim analitičarima, mogao oboriti sve prodajne rekordne kada se pojavi na tržištu krajem godine.

S obzirom na trenutno stanje na tržištu pametnih telefona, Tim Kuk nema previše razloga za žurbu s predstavljanjem novog modela svog smartfona. Naime, prema rezultatima koje je objavila analitička kompanija Counterpoint, iPhone 5S najprodavaniji je pametni telefon na svijetu.

Ova kompanija objavila je prodajne rezultate za maj ove godine kada je Apple prodao oko sedam miliona iPhonea 5S, dok se na drugom mjestu nalazi Samsungov top model Galaxy S5 koji je prodat u oko pet miliona primjeraka.

To su loše vijesti za Samsung jer je Galaxy S5 nov model čija je prodaja počela u aprilu, dok je Appleov iPhone 5S u prodaji još od septembra prošle godine, komentišu na Cnetu ove rezultate.

Inače, listom top 10 najprodavanijih telefona dominiraju Apple i Samsung čiji telefoni zauzimaju čak osam od deset mjesta na ovoj lestvici, dok ostala dva pripadaju rastućoj kineskoj kompaniji Xiaomi.

Treći najprodavaniji telefon na svijetu tako je Galaxy S4, na četvrtom mjestu nalazi se Samsungov phablet Note 3, dok se na petom i šestom mestu nalaze Appleovi iPhone 5C i stariji model iPhone 4S. Xiaomijev MI3 nalazi se na sedmom mjestu, zatim slijedi Galaxy S4 mini, deveti je Xiaomi Hongami Redrice, dok deseto mjesto ponovno pripada telefonu iz Galaxy serije, modelu Grand 2.

Preporučujemo za Vas