NAJAVLJENA DALJA ULAGANJA I PRIPREME ZA 5G

Telekom postigao rekordne brzine u mobilnoj mreži izmjerene u Crnoj Gori

U posljednje tri godine investirano preko 35 miliona eura
4957 pregleda 0 komentar(a)
Sa prezentacije, Foto: Telekom
Sa prezentacije, Foto: Telekom

Prvi put u Crnoj Gori, danas su u mobilnoj mreži Telekoma postignute brzine od 925 Mbps, dvostruko veće od prethodno izmjerenih u našoj zemlji. Rekordne brzine u tzv. „živoj“ mreži, odnosno u realnim uslovima i na komercijalnim mobilnim uređajima, omogućile su takođe prvi put kod nas bežično kretanje kroz virtuelnu stvarnost video igrice. Postizanjem ovih brzina, Telekom je otišao korak dalje u unaprjeđenju 4G mreže i korisničkog iskustva, dok sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla radi na razvoju 5G tehnologije.

Telekom otišao korak dalje u unaprjeđenju 4G mreže

Iz Telekoma najavljuju dalja ulaganja i planove za uvođenje 5G mreže, koja će korisnicima donijeti višestruko veće brzine interneta. Riječ je o novoj generaciji mobilnih komunikacija, baziranih na proširenoj i virtuelnoj stvarnosti, umrežavanju pametnih uređaja, mašina u industriji... 5G tehnologija će pružiti osnovu za digitalizaciju i automatizaciju u mnogim područjima ljudske djelatnosti, što će doprinijeti značajnom povećanju produktivnosti i otvoriti prostor za nove pravce u ekonomskom razvoju.

"U posljednje tri godine investirali smo preko 35 milona eura u razvoj mobilne mreže. Naši korisnici trenutno uživaju u prednostima najpouzdanije 4G mreže u Crnoj Gori, o čemu najbolje svjedoči podatak da više od polovine 4G saobraćaja u zemlji prođe kroz našu mrežu. Danas smo postizanjem rekordnih brzina u mobilnoj mreži napravili važan iskorak na putu ka 5G, i kao kompanija koja je tehnološki lider nastavićemo sa ulaganjima kako bi Crna Gora mogla da iskoristi sve prednosti koje donosi nova generacija mobilnih komunikacija. Ovim smo pokazali da je naša mreža za to spremna, i radićemo na tome da naši korisnici od sljedeće godine budu u prilici da testiraju 5G u „živoj“ mreži Crnogorskog Telekoma, a očekujemo da će komercijalna primjena ove tehnologije kod nas pratiti evropske trendove", izjavila je Valentina Radulović, direktorica Tehnike u Crnogorskom Telekomu.

Autonomna vozila, pametne kuće i robotika u medicini su samo neki od primjera primjene ove tehnologije od koje se očekuje da transformiše način na koji živimo i poslujemo. Ovaj novi standard komunikacije će zahtijevati dodatne opsege frekvencija, čija se aukcija očekuje u narednim godinama od strane državnog regulatornog tijela.

Prednosti velikih brzina i male latencije (kašnjenja) za korisnika mobilne mreže Crnogorskog Telekoma prikazane su na primjeru računarske igrice – prvi put u Crnoj Gori gejmeri koji su učestvovali u testiranju mogli su da uživaju u virtuelnoj stvarnosti prvenstveno kroz slobodu kretanja neometanu kablovima, koja omogućava igranje na bilo kojoj lokaciji.

"Konačno u Crnoj Gori možemo isprobati nešto što je već prisutno na festivalima gejminga recimo u Njemačkoj i Americi – igrice iz svijeta virtuelne stvarnosti, svjetski trendovi dolaze i kod nas. Što je gejmerima koji se profesionalno bave time još važnije, brzina koju je Telekom postigao olakšava nam ne samo igranje već i streaming zahtjevnijih igrica.“ – kazao je crnogorski gejmer Adnan Husović (AdnanBro).

"Brzina koju je Telekom postigao olakšava ne samo igranje već i streaming zahtjevnijih igrica"

Rekordne brzine u mobilnoj mreži postignute su u saradnji sa tehničkim timom kompanije Ericsson Nikola Tesla, u realnim uslovima – odnosno u komercijalnoj mreži i uređajima – preko napredne LTE (Long Term Evolution) mreže korišćenjem tri frekvencijska benda, naprednih 4x4 MIMO1 tehnologija i modulacija koje podržavaju najnovije verzije smartphone uređaja dostupnih Telekomovim korisnicima (Huawei Mate 10, Huawei Mate 20, Huawei pro serija, Samsung Galaxy S10 i S10 plus, Samsung Note 9, iPhone X i XS...).