ZANIMLJIVI ODGOVORI

Vještačka inteligencija bolja od političara?

Centar za upravljanje promjenama madridskog IE Univerziteta sproveo je anketu među 2.576 stanovnika Evropske unije o njihovim stavovima u vezi sa tehnologijom
684 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Centar za upravljanje promjenama madridskog IE Univerziteta sproveo je anketu među 2.576 stanovnika Evropske unije o njihovim stavovima u vezi sa tehnologijom, na koju su dobili neke vrlo zanimljive odgovore.

Na primjer, 70 odsto ispitanika odgovorilo je da bi tehnologija, ako se ne stavi pod dovoljno kvalitetan nadzor, mogla društvu da donese više lošeg nego dobroga.

Među ispitanima, šezdeset sedam odsto Evropljana kaže da je regulacija novih tehnologija, kao što je vještačka inteligencija, uz klimatske promjene, najveći izazov sa kojim se EU ovoga trenutka suočava.

Oko 56 odsto ljudi je izjavilo da su zabrinuti za budućnost u kojoj bi roboti mogli da im uzmu posao, a takođe njih 68 odsto brine činjenica da će onlajn druženje zamijeniti direktne kontakte između ljudi.

Prilično zanimljive odgovore ispitanici su dali i na pitanje da li bi bili spremni da političke odluke u upravljanju državama daju u ruke vještačkoj inteligenciji, radije nego političarima.

Najviše pozitivnih odgovora na ovo pitanje dali su stanovnici Holandije (43 odsto), a od zemalja u kojima je anketa sprovedena najmanje bi AI-ju upravljanje bili spremni prepustiti Portugalci (19 odsto). U prosjeku, svaki četvrti Evropljanin bi podržao ideju da njihovom zemljom, umjesto političara, upravlja neki sistem vještačke inteligencije, prenosi portal nezavisne.com.

Preporučujemo za Vas