Ugasio se Gugl plus

Gugl plus je pokrenut kao konkurencija Fejsbuku i Tviteru, ali nije uspio da zadobije simpatije korisnika.
1051 pregleda 0 komentar(a)
Gugl plus, Foto: Shutterstock
Gugl plus, Foto: Shutterstock

Društvena mreža Gugl plus nastala 2011. godine, od drugog aprila više ne postoji. Namjera Gugla od osnivanja bila je da ova društvena mreža u konkurenciji Fejsbuka i Tvitera zadobije svoju publiku.

I ako su se iz Gugla hvalili da su u jednom momentu dostigli i 500 miliona korisnika, najveći problem je bio, kako oni sami priznaju, što oni nisu toliko aktivni kao na drugim socijalnim mrežama.

"Aktivnost korisnika ima veoma nisku upotrebu - 90% sesija na mreži traje manje od pet sekundi", stoji u njihovom blogu.

Gugl plus je izgledao poput svake društvene mreže. Imao je mogućnost objavljivanja fotografija i ažuriranja statusa. Pokušaji Gugla da popularizuje platformu putem integracije sa Jutjubom, G - mejlom i Gugl plej storom pokazali su se kao neuspješnim. Svako ko je želio da komentariše na Jutjubu, morao je imati nalog na Gugl plusu. Ovaj prilaz je izazvao kontraefekat kod popularnih Jutjubera, jer su smatrali da se preko njihovih leđa mreža bori za život.

Met Navara, konsultant za društvene mreže rekao je da je Gugl plus od prvog dana osuđen na propast.

"Problemi sa nezgrapnim i promenljivim korisničkim interfejsom, koji je kaskao u odnosu na gigante poput Fejsbuka, nepovezano korisničko iskustvo i glasine o unutrašnjim neslaganjima oko toga kako će se koristiti Gugl+, sve je to uticalo na platformu", rekao je Navara.

Osnivač Gugl plusa, Vik Gundotra, u aprilu 2014. godine napustio je kompaniju i tim potezom najavio posrnuće mreže.

Pokušaj Gugl plusa da inovativnim sadržajima zadobije korisnike 2015. godine bio je takođe neuspješan jer su otkrivena dva slučaja povrede zaštite podataka, što je bilo ključno za odluku o gašenju platforme.

Gugl je 2018. godine priznao da su zbog grešaka u njihovom softveru privatni podaci 52 miliona njihovih korisnika bili dostpuni drugim organizacijama, što je značilo definitivni kraj ove društvene mreže.

Bonus video: