Facebook uveo stroga pravila za "Live" nakon masakra u Krajstčerču

Facebook je poručio kako su predstavili politiku "jedan-prekršaj", čime će privremeno zabraniti pristup ljudima koji su prethodno bili pod disciplinskim postupkom jer su prekršili najstroža pravila bilo gdje na stranici
1184 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kompanija Facebook objavila je da će pooštriti pravila za korišćenje svoje usluge 'live stream', u susret sastanku svjetskih lidera kojima je cilj ograničavanje nasilja na internetu uslijed pucnjave i ubistava na Novom Zelandu, prenosi Rojters.

Naoružani napadač usmrtio je 51 osobu u dvije džamije u gradu Krajtčreč 15. marta dok je sve uživo prenosio na Facebook-u.

Bila je to najgora pucnjava u istoriji mirnodopskog Novog Zelanda pa je navela javnost da traži bolju sigurnost od ekstremizma na društvenim mrežama.

Facebook je poručio kako su predstavili politiku "jedan-prekršaj", čime će privremeno zabraniti pristup ljudima koji su prethodno bili pod disciplinskim postupkom jer su prekršili najstroža pravila bilo gdje na stranici.

Prvi prekršaj onemogućiće vam pristup usluzi Live na određeno vrijeme, naglasila je kompanija. Takođe proširuju spektar prekršaja koji će biti dio politike "jednog-prekršaja".

Novozelandska premijerka Džasinda Arden kazala je kako je ova promjena naglasila ključni dio inicijative poznate kao "Poziv iz Krajtčerča" koju ona predvodi kako bi zaustavila širenje nasilja na internetu.

"Odluka Facebook-a dobar je prvi korak u ograničavanju mogućnosti da aplikaciju koriste teroristi te pokazuje da djeluje na 'Poziv iz Krajstčerča'", poručila je preko mejla koji je objavio njen portparol.

Facebook nije razjasnio koji prekršaji zadovoljavaju uslove za politiku "jednog-prekršaja" ni koliko dugo će trajati kazne, ali je portparol naglasio kako više ne bi bilo moguće da napadač koristi uslugu Live na svome nalogu pod novim pravilima.