STUDIJA NJEMAČKE FARMACEUTSKE KOMPANIJE

Polovina Evropljana spremna na liječenje robotom i veb kamerom

Studija je urađena u okviru projekta „Budućnost zdravlja“ i uključuje 18.000 ispitanika iz devet evropskih zemalja
556 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Studija njemačke farmaceutske kompanije “Štada” pokazala je da bi 56 odsto Evropljana pristalo da ih operiše „Dr Robot“ (robot), a 54 odsto da ih ljekar liječi putem veb kamere, saopštila je ta kompanija.

To su, kako se navodi, dva ključna nalaza petog godišnjeg Zdravstvenog izvještaja Štade za 2019. godinu, a studija je urađena u okviru projekta „Budućnost zdravlja“ i uključuje 18.000 ispitanika iz devet evropskih zemalja.

Izvještaj pokazuje da bi se četiri od pet Evropljana podvrglo genetskom testiranju, a 38 odsto bi bilo spremno da primi implantat koji je biosenzor.

„Uvidi će nam pomoći da mnogo bolje razumijemo trendove i percepcije kako bismo bolje služili pacijentima i zdravstvenim radnicima u budućnosti“, kazao je generalni direktor kompanije Štada Peter Goldschmidt.

Studija je pokazala, kako se navodi, da je 63 odsto muške populacija spremno za operaciju koju obavlja robot u poređenju sa samo 49 procenata žena.

Operacija robotom je prihvatljivija za starije ljude, a ilustrativan primjer su Italijani jer bi 66 odsto ispitanika „otišlo pod nož robota, za razliku od srpskog stanovništva koje je opreznije kad je riječ o takvim inovativnim hirurškim unapređenjima i samo 45 odsto bi je prihvatilo“.

Oko 70 odsto Rusa, kako se navodi u istraživanju, pristalo bi da ih doktor opšte prakse liječi veb kamerom i nadmašuju evropski prosjek od 54 odsto ispitanika koji prihvataju digitalnu hirurgiju.

Izuzetak su Belgijanci jer većina njih preferira interakciju sa svojim doktorom u stvarnom životu.

„Oko 81 odsto Evropljana bi se složilo ako bi njihov ljekar predložio da se podvrgnu genetskom testiranju, a istovremeno samo 24 odsto njih zna šta genetsko testiranje može da otkrije i svjesni su da očekivani životni vijek neke osobe nije među tim stvarima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „najviše rupa u znanju” o genetskom testiranju imaju Italijani, gdej je samo 17 odsto ispitanika dalo tačne odgovore, dok se za Britance ispostavilo da najviše znaju (28 odsto) o toj temi.

Konstantno praćenje zdravlja pomoću biosenzorskog implantata prihvatilo bi 38 odsto Evropljana, a njih 53 odsto su optimistični u pogledu budućnosti zdravlja.

U entuzijazmu prednjači Španija gde je 62 odsto ispitanika izjavilo da nemaju razloga za brigu o zdravlju u budućnosti, a njihovi najbliži susjedi na sjeveru, Francuzi, na suprotnom su kraju spektra jer je samo 44 odsto spokojno, a ostali kao razloge za skepticizam vide u strahu od ekoloških i socijalnih problema (22 odsto), kao i u padu kvaliteta medicinske brige zbog digitalizacije (3 odsto).

Istraživanje je u ime kompanije Štada uradio Institut za istraživanje tržišta Kantar Health, a ti rezultati su prezentovani na međunarodnoj konferenciji za štampu u Berlinu.

Štada se, kako se navodi, u proizvodnji fokusira na generičke proizvode, uključujući specijalitete i zdravstvene proizvode široke potrošnje koji se izdaju bez recepta, a prodaje ih u skoro 130 zemalja.

Preporučujemo za Vas