Huavej se žalio sudu: Političari u SAD koriste snagu cijele nacije da gone privatnu kompaniju

Glavni pravnik Huaveja Song Lijuping rekao je u izjavi novinarima da je kompanija zatražila da sud ramatra da li je ustavno da SAD zabrani svojoj saveznoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti
1387 pregleda 0 komentar(a)
Huavej, Foto: Reuters
Huavej, Foto: Reuters

Kineski tehnološki gigant Huavej uložio je danas žalbu sudu u SAD tražeći da se poništi odluka kojom se ograničava prodaja njegove telekomunikacione opreme.

Glavni pravnik Huaveja Song Lijuping rekao je u izjavi novinarima da je kompanija zatražila da sud ramatra da li je ustavno da SAD zabrani svojoj saveznoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti.

Huavej je najveći proizvođač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kompanja prijeti međunarodnoj sajber bezbjednosti, prenosi AP.

Novom žalbom Huavej traži ubrzanje rješenja žalbe uložene u martu u Teksasu, gdje je sjedište njegovih američkih operacija.

Song je rekao da kampanja koju sankcioniše država protiv Huaveja neće poboljšati sajber bezbjednost.

"Političari u SAD koriste snagu cijele nacije da gone privatnu kompaniju. To nije normalno" rekao je Song.

Ovo je objavljeno u trenutku u kom je kineska grupa, nesporni svjetski lider u 5G tehnologiji pete generacije mobilnih mreža na meti nove serije napada iz Vašingtona, prenosi Frans pres.

U jeku američko-kineskog trgovinskog rata adminsitracija predsjednika Donalda Trampa stavila je Huavej na spisak sumnjivih kompanija kojima je zabranjeno da prodaju tehnološku opremu što prijeti samom opstanku Huaveja.

Huavej u mnogome zavisi od djelova proizvedenih u SAD za svoje telefone.

Grupa je od 2018. na meti Vašingtona.

SAD sumnjaju da kompanija dozvoljava kineskim obavještajnim službama da koriste njihovu opremu da špijunira komunikacije preko mobilnih mreža u svijetu.