Španija će među prvima dobiti 5G mrežu Huaveja

Vodafone Espana 5G mrežu nove generacije uvešće u 15 gradova 15. juna, a u saradnji sa kineskom kompanijom, najavio je ove sedmice izvršni direktor te kompanije Antonio Koimbra
875 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski div telekomunikacija Huavej uvešće 5G uslugu u nekoliko španskih gradova u subotu pa će Špaija biti jedna od prvih evropskih zemalja sa izuzetno brzom mobilnom mrežom.

Vodafone Espana 5G mrežu nove generacije uvešće u 15 gradova 15. juna, a u saradnji sa kineskom kompanijom, najavio je ove sedmice izvršni direktor te kompanije Antonio Koimbra, prenosi Hina.

Osim toga, švedski Erikson osiguraće hardvere za data mrežu.

Huavej je vodeći provajder mobilnih mreža, pogotovo u Evropi. Vašington je tu tehnološku kompaniju prošlog mjeseca stavio na crnu listu kompanija čije je poslovanje s američkim partnerima strogo kontrolisano.

SAD optužuje Huvaj da potpomaže špijuniranje kineskih vlasti pa je pritisnuo druge zapadne zemlje da ne koriste tehnologiju te kompanije.

Stavljanje Huveja na crnu listu uticalo je na prodaju pametnih telefona u Njemačkoj, rekao je u utorak zamjenik direktora njemačkog predstavništva Huaveja Dejvid Vang za dnevnik Rajnšen Post.

>>Bijela kuća traži odlaganje blokade Huaveja?

Dodao je kako su potrošači zabrinuti da neće moći pristupiti novim ažuriranjima Guglovog operativnog sistema Android.

Ograničenje na operativnom sistemu Android trebalo bi na Huavej pametnim telefonima započeti sredinom avgusta.

Vang je rekao kako Huavej pretpostavlja da će pomoći u izgradnji 5G mreže u Njemačkoj.

"Trenutno isporučujemo mrežne elemente za proširenje LTE mreže Dojče Telekoma, Vodafon Dojčlanda i Telefonica Dojčlanda. Pretpostavljamo da ćemo sarađivati sa te tri kompanije i po pitanju 5G mreže", izjavio je Vang.

Bonus video: