Online je 3,8 milijardi ljudi, na internetu 6,3 sata dnevno

Godišnji izvještaj o “stanju interneta” u Americi i svijetu
219 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Ove sedmice je objavljen godišnji izvještaj o “stanju interneta” u Americi i svijetu, kako su mediji krstili uticajnu i vrlo detaljnu prezentaciju o internet trendovima koju od 1995. godine priprema poznata američka investitorka i analitičarka Mery Miker.

Kraljica interneta, kako je još nazivaju u Silicijumskoj dolini, iznijela je niz zanimljivih podataka i tržišnih trendova na čak 333 slajda na jednoj od vodećih globalnih tehnoloških konferencija, “Code Conference” u Arizoni, a poseban je dio posvetila razvoju u Kini; Evropu je jedva spomenula nekoliko puta, što mnogo govori o američkom fokusu i evropskom značaju u svijetu interneta.

Platforme

Tematski, Miker pokriva sve - od podataka o rastu broja korisnika (trenutno je više od polovine svjetske populacije online, odnosno 3,8 milijardi ljudi, ali rast broja korisnika usporava), preko tržišnih indikatora (na primjer, e-trgovina je u SAD dosegla 15 odsto ukupne te raste brže od tradicionalne trgovine), do poređenja regulatornih okvira za pristup internetu, sadržaj i njegovo korištenje u različitim svjetskim regijama (u SAD-u je najlabavije regulisan, Evropa je u sredini, umjereno regulisana, a Kina je na drugom kraju, sa snažnim državnim nadzorom). Čak 53 odsto korisnika interneta u svijetu nalazi se u azijsko-pacifičkoj regiji, a Kina je najveće pojedinačno internetsko tržište s oko 800 miliona korisnika.

U najnovijem je istraživanju 26 odsto odraslih Amerikanaca priznalo da je “gotovo stalno” online (prije tri godine takvih je bilo 21 odsto), a onih u dobi od 18 do 29 godina koji su gotovo neprestano na mreži čak je 39 odsto.

U svijetu je danas oko 2,4 milijarde igrača uključeno u interaktivne videoigre, što je skok od 6 odsto u odnosu na 2017. godinu, a najpopularnija igra na svijetu je Fortnite, iza koje stoji kompanija Epic Games, i bilježi čak 250 miliona korisnika.Strah oko privatnosti Miker je istakla da od deset kompanija globalno najvrednijih po tržišnoj kapitalizaciji, čak njih sedam dolazi iz tehnološkog sektora, a među 30 najvećih internet kompanija čak je 18 američkih.

Online oglašivački prihodi tih tehnoloških divova ove su godine malo usporili (rast je i dalje velik, oko 20 odsto u prvom tromjesečju, za razliku od 37 odsto rasta u godini prije), Google i Facebook drže većinu oglašivačkog kolača, ali rastu i druge platforme - Amazon, Twitter, Snapchat i Pinterest.

Izazova ima još - broj prodatih pametnih telefona lani se smanjio za 4 odsto, a godinu prije je stagnirao.

Gdje je primjetan skok? Prihodi od usluga u oblaku Googlea, Amazona i Microsofta dosegli su ukupno 14 milijardi dolara, što je skok od 58 odsto u poređenju s prethodnom godinom. Danas je, bilježi statistika, više podataka sačuvano u oblaku nego na serverima privatnih kompanija ili kućnim računarima.

Kako je kod ljudi ojačao strah oko privatnosti podataka, tako za tehnološke kompanije i njihove prihode od prodaje postaje sve važnija sigurnost online komunikacije.

Bonus video: