NAMIJENJENA GLOBALNOJ UPOTREBI

Fejsbuk uvodi svoju kriptovalutu

Kompanija se nada da će prikupiti čak milijardu dolara od sadašnjih i budućih partnera da podrže taj projekat
797 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kompanija Fejsbuk planira da napravi novu digitalnu valutu, sličnu bitkoinu za globalnu upotrebu koja bi mogla da podstakne elektronsku trgovinu preko njegovih servisa i reklame na njegovim platformama.

Planira se početak upotrebe digitalne valute nazvane Libra u narednih šest do 12 mjeseci.

Fejsbuk predvodi stvaranje ove valute i njene prateće tehnologije. Više od dvadeset Fejsbukovih partnera uključujući Pejpal, Uber, Spotifaj, Viza i Masterkard će pomoći da se finansira, izgradi i upravlja tim sistemom.

Fejsbuk se nada da će prikupiti čak milijardu dolara od sadašnjih i budućih partnera da podrže taj projekat.

Dejvid Markus, koji vodi Fejsbukovu operaciju za kriptovalute, je u Tviter poruci napisao danas da je Libra usmjerena na 1,7 milijardu ljudi koji još nemaju banke 30 godina od otkrića interneta.

Stvaranje svoje valute koja bi mogla da bude prijetnja bankama, nacionalnim valutama i privatnosti korisnika vjerovatno neće smanjiti interes regulatornih tijela za Fejsbuk, navodi AP.

Fejsbuk je trenutno pod američkom saveznom istragom oko svoje prakse čuvanja privatnosti korisnika, i predstoji mu zajedno sa drugim tehnološkim gigantima nova istraga o zaštiti konkurencije u američkom Kongresu.