Libra će biti razornija od bitcoina

Postoje dvije ključne razlike između Libre i ostalih do sada poznatih kriptovaluta koje je karakterisala vrlo visoka volatilnost kad je riječ o vrijednosti. Naime, većina kriptovaluta sličnih bitcoinu nije imala nikakvu pozadinsku vrijednost nego se oslanjala, kao što će i Libra, na sigurnu, skalabilnu i pouzdanu blockchain tehnologiju
3590 pregleda 2 komentar(a)
Libra, Foto: Reuters
Libra, Foto: Reuters

Kad je prvi put Mark Zakerberg stidljivo spomenuo u novogodišnjem obraćanju 2018. da će se Fejsbuk baviti decentraliziovanim tehnologijama, poput enkripcije i kriptovaluta, malo ko je pomislio da je osnivač Fejsa upravo najavio jedan od svojih najvećih poteza u istoriji, a nešto više zanimanja mainstream medija dobio je tek kad je postalo jasno da počinju kontakti FB s centralnim bankarima jer Zakerberg želi da lansira novu kriptovalutu, Libru.

No, tek ako pročitate tzv. white paper koji su sastavili predstavnici Libra Associationa (navodno neprofitne multilateralne organizacije koja razvija organizaciona i tehnološka rješenja za lansiranje Libre) možete shvatiti kakvu će težinu imati novi projekt Marka Zakerberga.

Sve je, naime, jasno kad tamo pročitate da će na razvoju Libre raditi kompanije poput MasterCarda, PayPala, Stripea, Vise, eBaya, Lyfta, Vodafonea te cijelog niza venture capital firmi, kao i kompanija koje su se već pročule razvojem blockchain tehnologije (Anchorage, Bison Trails, Coinbase…). Pomenut je mali dio kompanija i organizacija s liste.

Postoje dvije ključne razlike između Libre i ostalih do sada poznatih kriptovaluta koje je karakterisala vrlo visoka volatilnost kad je riječ o vrijednosti. Naime, većina kriptovaluta sličnih bitcoinu nije imala nikakvu pozadinsku vrijednost nego se oslanjala, kao što će i Libra, na sigurnu, skalabilnu i pouzdanu blockchain tehnologiju. Libra bi, za razliku, trebalo bi da bude podržana bankovnim depozitima i kratkoročnim vladinim obveznicama koje bi trebalo da joj osiguraju intrinzičnu vrijednost.

Osim toga, svijet kriptovaluta nije do ogromnog rasta obima trgovine pojedinim kriptovalutama previše mario za regulaciju, a Fejsbuk je u startu počeo da pazi na ozbiljna regulatorna pitanja pa je osnovao Calibru, podružnicu kroz koju će osigurati poštivanje stroge regulacije vezane uz razdvajanje opštih tzv. social podataka i finansijskih podataka korisnika u budućim operacijama mreže koje će se temeljiti na Libra uslugama.

No, s obzirom da Libra, kao i ostale kriptovalute, očito pretenduje da postane konkurencija valutama iza kojih stoje suverene države ili asocijacije država, očito je da će Fejsbuk mati puno posla s više regulatornih tijela - od centralnih banaka do institucija odgovornih za sprečavanje pranja novca.

Posebno treba istakći kako tek treba vidjeti hoće li Fejsova Libra možda postati valuta koju mnogi kupuju prije svega iz spekulativnih razloga, tj. jer računaju s enormnim skokom vrijednosti, kao što se dogodilo s bitcoinom ili će zaista postati nova globalna valuta - međunarodno sredstvo brzog i sigurnog plaćanja koje ima rezervu u državnim valutama i hartijama od vrijednosti. Fejsbuk je već imao iskustvo s kriptovalutom, ali ona nije bila uspješna jer je korisnici jednostavno nijesu prepoznali. Tržište će, naravno, biti ključni izazov i za Libru.

Fejsbuk je Libri pristupio puno ozbiljnije nego svojoj prvoj kriptovaluti. Čovjek koji vodi razvoj Fejsbukove kriptovalute je Kevin Vejl. Na novi posao prebačen je iz Instagrama. Tvrdi da na brojnim detaljima svakodnevno radi i po 20 sati sa svojim timovima.

Bonus video: