Koje društvene mreže koriste mladi danas

1573 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema istraživanju koje je sproveo Business Insider, tinejdžeri i odrasli mlađih godina sve manje koriste Facebook, a sve više YouTube i Snapchat. Facebook je na prvom mjestu po broju napuštanja, jer je oko 30 odsto, od 1.884 ispitanika koji pripadaju “Generaciji Z”, odgovorilo da je nekad koristilo ovu društvenu mrežu, ali da je danas ne koristi.

Takozvanu “Generaciju Z” čine one generacije koje su došle nakon milenijalaca (Generacija Y), a to su svi rođeni od sredine devedesetih pa do danas.

Na drugom mjestu po napuštanju nalazi se “messaging” aplikacija “Kik”, od čije upotrebe je odustalo 29.7 odsto ispitanika. Mnogi od njih više uopšte ne koriste Skype, a više od 20 odsto je odustalo od upotrebe Twittera ili Instagrama.

Ipak, isto istraživanje pokazuje da tinejdžeri i mladi odrasli i dalje u najvećoj mjeri redovno posjećuju Facebook i Instagram. Čak 64.59 odsto ispitanika je navelo da na dnevnom nivou posjećuje Instagram (koji je na prvom mjestu po angažovanosti korisnika). Na drugom mjestu je YouTube, kojeg svakodnevno posjećuje 62.48 odsto ispitanika, a treći je Snapchat sa 51.31 odsto odgovora. Facebook je tek na četvrtom mjestu, a njega svakodnevno provjerava tek 34.19 odsto pripadnika “Generacije Z”.

Najveći “dobitnici” u okviru ovog istraživanja su YouTube i Snapchat, od čijeg korišćenja je odustalo tek 9.36 odsto, odnosno 18.22 odsto korisnika. Sa druge strane, korisnici tinejdžerskog doba koji su odustali od Facebooka, prebacili su se najviše na ove dvije mreže. Na primjer, trenutno samo 51 odsto tinejdžera između 13 i 17 godina posjećuje Facebook, dok čak 85 odsto njih gleda YouTube, 72 odsto prati Instagram, a 69 odsto ide na Snapchat.