Kako da zaštitite telefon od neželjenih aplikacija

Prije instalacije svake nove aplikacije ispratite nekolika ključna koraka za sigurnost vašeg uređaja
3790 pregleda 0 komentar(a)
Android uređaj (ilustracija), Foto: Shutterstock
Android uređaj (ilustracija), Foto: Shutterstock

Milioni korisnika Androida zaraženi su podmuklim “malwareom” koji izgleda poput popularnih aplikacija.

Ponekad su takve zaraze rezultat nepažnje i neinformiranosti korisnika, a ponekad činjenice da su autori “malware” uspjeli dovoljno dobro sakriti u naizgled legalnoj aplikaciji, da je ona prošla Googleovu provjeru i našla se u Google Play Storeu.

Kako se zaštititi od neželjenih gostiju na svom pametnom telefonu ili tabletu, a istovremeno instalirati i koristiti zanimljive aplikacije? Pokušajte prije svake instalacije pratiti ova četiri koraka:

1. Nemojte preuzimati aplikacije sa sumnjivih stranica

Iako je Google Play Store glavni depozitorijum za Android aplikacije, to ne znači da se do njih ne može doći i drugim putem. Neke kompanije biraju same lansirati aplikacije na svojim stranicama ne bi li tako izbjegle Googleove naknade, dok druge biraju alternativne depozitorijume. U svakom slučaju, ako želite doći do takve aplikacije, budite veoma oprezni.

Pogledajte kako izgleda stranica na kojoj se “nudi” preuzimanje aplikacije. Ako vam djeluje sumnjivo, prepuna je različitih reklama, nema komentara korisnika - bolje nemojte. Ne znate je li ko provjerio tu aplikaciju i, možda još važnije, ne znate ni hoćete li preuzeti baš aplikaciju koju ste željeli ili ćete se usrećiti nekim zlonamjernim programom koji će vaš pametni telefon pretvoriti u beskorisnu ciglu.

2. Pažljivo u Google Play Store-u

Google se trudi, zaista se trudi da pregleda aplikacije koje se žele naći u njihovoj trgovini. No brojni autori aplikacija, kako bi te aplikacije učinili besplatnim, ugrađuje u njih oglase.

Mnogo oglasa znači i mnogo mogućnosti za ubacivanje nepoželjnog koda ili špijuniranje vaših aktivnosti.

Zato, prije nego što kliknete “Instaliraj”, pročitajte komentare o aplikaciji. I ne samo one “najkorisnije”, već i one “najnovije”. Ako među komentarima ima mnogo negativnih, pogotovo nakon posljednjeg ažuriranja, radije preskočite tu aplikaciju i potražite alternativu.

3. Čitajte šta aplikacije traže od vas

Novije verzije Androida omogućuju korisnicima da vide čemu aplikacije pristupaju na njihovu pametnom telefonu i uskrate im taj pristup. To su oni “dosadni” prozorčići koji iskoče i kažu “Instagram želi pristupiti vašim fotografijama” ili nešto slično. Nemojte samo kliktati bez čitanja. Aplikacije će raditi i ako im uskratite pristup određenim dijelovima svog telefona. Na primjer, Hangout će i dalje raditi ako mu uskratite pristup svojim fotografijama na uređaju.

Razmislite, treba li zaista vašoj omiljenoj mobilnoj igri pristup popisu vaših poziva i mogućnost slanja i primanja SMS-a? Vjerovatno ne. Pa zašto biste joj to onda dopustili?

4. Instalirajte samo ono što ćete zaista koristiti

Korisnici često instaliraju gomilu aplikacija jer su čuli da su dobre, ali zapravo koriste samo jednu ili dvije. Nema ništa loše u instalaciji aplikacije koju želite isprobati. No, ako je ne koristite, zaista nema potrebe da vam zauzima vrijedan prostor na pametnom telefonu.

Ako koristite isti telefon za poslovne i privatne stvari, nije loše napraviti dva različita profila i tako razdvojiti aplikacije i podatke koje koristite za posao (a koje mogu biti osjetljive) od onih koje koristite u privatno vrijeme.

Sve ostalo što niste duže koristili ili ste čak zaboravili da imate instalirano na telefonu, slobodno deinstalirajte. Vaš telefon će vam biti zahvalan.