„Huavej“ spreman da predstavi svoj odgovor i na „Gugl mape“

"Map kit" će biti povezan sa lokalnim servisima za mapiranje i pokrivaće oko 150 zemalja i regiona
2335 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Kompanija „Huavej tehnolodžiz“, poslije promocije novog operativnog sistema „Harmoni OS“ koji će zamijeniti „Android“, planira da u oktobru predstavi i vlastiti servis za mapiranje, ukoliko im američka vlada zabrani korišćenje „Gugl mapa“ na njihovim pametnim telefonima.

Usluga mapiranja „Huaveja“, poznata kao "Map kit", neće moći direktno da se koristi, ali je osmišljena da ohrabri programere da izrade aplikacije koje se zaznivaju na njegovim mogućnostima.

"Map kit" će biti povezan sa lokalnim servisima za mapiranje i pokrivaće oko 150 zemalja i regiona, prenosi RTS.

Američki sajt namijenjen za rezervacije smještaja „Buking holdings“, biće jedna od softverskih kompanija koja će biti partner „Huaveja“ na poslovima mapiranja.

Ovaj korak je od presudnog značaja kako bi „Huavej“ održao popularnost svojih pametnih telefona na međunarodnom tržištu. Čang Pingan, predsjednik poslovne grupe „Huaveja“ za potrošače, ističe da je više od polovine aplikacija za mobilne telefone zavisno od određivanja lokacije uređaja i oslanjaju se na mogućnosti mapiranja.

"Map kit" će biti dostupan na 40 jezika. Nudiće usluge saobraćaja u realnom vremenu i veoma sofisticiran navigacioni sistem koji će moći da prepozna pravac trase puta. Takođe će omogućiti i mapiranje proširene realnosti, dodao je Pangan.

Vašington je u maju stavio „Huavej“ na svoju entitetsku listu i zabranio mu kupovinu američkih tehologija bez posebnog odobrenja vlade. Počev od kraja jula, neki američki dobavljači nastavili su saradnju sa „Huavejem“, ali kineska kompanija još uvijek nema pristup ključnim američkim tehnologijama, prije svega uslugama ažuriranja „Guglovog“ operativnog sistema „Android“ i "Gugl mapa" za svoje pametne telefone.

Generalni direktor Udruženja za protok informacija u telekomunikacionoj industriji, Sijang Ligang, smatra da mada „Huavej“ kasni u pogledu usluge mapiranja, ali posjeduje bazne telekomunikacione stanice u preko 160 zemalja i regiona, koje mogu pružiti dodatne podatke za satelitsko pozicioniranje uređaja i na taj način omogućiti mnogo bolju uslugu mapiranja.

Bonus video: