Šta nam donose nove generacije stambenih prostora

Koliko smo spremni za inovacije poput pametnih domova?
6512 pregleda 0 komentar(a)
Pronađite najbolje rješenje za vaš prostor
Pronađite najbolje rješenje za vaš prostor
Ažurirano: 05.09.2019. 09:41h

Inovacije i tehnološka dostignuća su posljednjih decenija značajno uticale na promjene životnih navika, ali i prostora u kojem živimo. Potrebe se mijenjaju, nove generacije rastu uz sofisticiranu tehnologiju koja im je veoma bliska i ne mogu da zamisle da su njihovi roditelji odrastali bez tih uređaja. Kada posmatramo razvoj tehnologije u našim domovima, primjećujemo da se kroz generacije težilo ka novim aparatima koji će omogućiti lakše održavanje prostorija, pripremu hrane i druge poslove u kući. Funkcionalan dom i više slobodnog vremena su kroz različite trendove u dizajnu, arhitekturi i tehnologiji mijenjali način na koji želimo da izgleda prostor u kojem boravimo. Nekoliko koraka dalje i nastale su pametne kuće.

Za početak, šta su to pametne kuće?

Nedostatak slobodnog vremena, želja da se što više prostora ostavi za boravak sa porodicom i prijateljima nedvosmisleno je uticalo na razvoj koncepta koji se zove „pametna kuća“. One prije svega omogućavaju da se lako i jednostavno kontrolišu svi procesi u privatnom ili radnom prostoru. Uvezivanjem uređaja kojima se može upravljati i sa velike udaljenosti kao što je paljenje rashladnih uređaja i provjetravanje prostorija prije nego što dođete kući je veoma korisno. Zamislite momenat kada se tokom ljetnjeg perioda vraćate kući nakon napornog radnog dana i jednim potezom otvorite prozore kako bi svjež vazduh ušao u prostoriju, ili ste ostavili prozore otvorene, a iznenadna kiša krene da pada. Situacija i primjera je mnogo, tako da pametne kuće čine život ljepšim i jednostavnijim.

Šta je važno znati o pametnim kućama?

Ako želimo da nam prostorije uvijek budu prozračne, sa umjerenom temperaturom, a vazduh nezasićen vodenom parom ili mirisima od kuvanja, onda su rješenja veoma jednostavna i na dohvat ruke. VELUX ACTIVE sa funkcijom NETATMO omogućava automatsko otvaranje Velux prozora u slučaju zasićenja vazduha vodenom parom u kupatilima, visokim temperaturama i povišenim ugljen dioksidom u dnevnim sobama kao i mirisima koji se stvaraju prilikom kuvanja. VELUX ACTIVE kao pametan sistem prati nivo vlažnosti vazduha, ugljen dioksida, optimalnu temperaturu i sam reguliše protok svježeg vazduha. Time su prostorije uvijek ispunjene svježim i neustajalim vazduhom te ugodne za duži boravak.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće, ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.