Serija Mejt 30: Prva prezentacija Huavejevih telefona od kada je Tramp uveo sankcije

Nove modele predstavio je u Minhenu šef prodaje u Huaveju Ričard Ju
2199 pregleda 1 komentar(a)
Ričard Ju sa novim Huavej telefonom, Foto: Reuters
Ričard Ju sa novim Huavej telefonom, Foto: Reuters

Kompanija Huavej danas je predstavila novu seriju pametnih telefona Mejt 30 (Mate) kao konkurenciju "Eplovom" (Apple) novom Ajfonu 11, uz napomenu da su kineski uređaji kompaktniji, da su im kamere bolje, a ekrani svjetliji, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nove modele predstavio je u Minhenu šef prodaje u Huaveju Ričard Ju.

To je prva prezentacija novih telefona Huaveja od kada je predsjednik SAD Donald Tramp u maju uveo sankcije toj kineskoj kompaniji.

"Ekran je veliki, ali je telefon veoma kompaktan u ruci", rekao je Ju o novom telefonu, čija će sudbina u Evropi zavisiti od toga da li će korisnici odabrati uređaj koji neće imati pristup softveru i aplikacijama američkog Gugla (Google).

Mozak novog telefona je čip Kirin 990, predstavljen na nedavnom tehnološkom sajmu u Berlinu, koji je po performansama jači od Kvalkomovih čipova iz postojećih 5G telefona, kakve koristi tržišni lider Samsung.

Huavej, drugi u svijetu po prodaji pametnih telefona, očekuje da će ga američke sankcije koštati deset milijardi dolara.

Telefoni iz serije Mejt 30 koristiće verziju "androida" otvorenog koda, a ne aktuelnu varijantu koju je licencirao Gugl, rekli su izvori bliski Huaveju.

Aparati neće moći da koriste Gugl mobilne usluge, što je neophodno za preuzimanje aplikacija poput gugl mejla (gmail) ili JuTjuba (YouTube).

Umjesto toga, Huavej će ponuditi sopstveni interfejs koji će omogućiti korisnicima pristup nekim Guglovim aplikacijama.