Huavej gradi 5G mrežu u Mađarskoj

SAD su pokušale su da ubijede saveznike da izbjegnu Huavej, smatrajući da izbor ove kompanije predstavlja bezbjednosni rizik. To je bilo ključno pitanje na sastanku Sijarta i američkog državnog sekretara Majka Pompea u februaru u Budimpešti
786 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da će kineska kompanija Huavej učestvovati u izgradnji mreže 5G u Mađarskoj.

Sijarto je rekao u Šangaju da će Huavej na tom projektu sarađivati s britanskim Vodafonom i njemačkim Dojče telekomom. On je dodao da Mađarska ne pravi razliku među kompanijama na osnovu zemlje njihovog porijekla sve dok poštuju mađarske zakone i propise.

SAD su pokušale su da ubijede saveznike da izbjegnu Huavej, smatrajući da izbor ove kompanije predstavlja bezbjednosni rizik. To je bilo ključno pitanje na sastanku Sijarta i američkog državnog sekretara Majka Pompea u februaru u Budimpešti.

Sijarto je u aprilu rekao da je strateški i ekonomski interes Mađarske dobra saradnja sa Huavejom, koji jedan od najvećih evropskih centara ima upravo u Mađarskoj.