Gugl će ograničiti ciljanje predizbornih oglasa

Odluka je donesena u trenutku kada su društvene mreže pod pritiskom zbog političkog oglašavanja uoči američkih predsjedničkih izbora 2020.
423 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gugl je odlučio da više neće pružati oglašivačima mogućnost da predizbornim oglasima ciljaju određenu publiku koristeći podatke iz popisa birača i njihove opšte političke afilijacije, objavljeno je na blogu Alphabet Inc., matične kompanije Gugla .

Odluka je donesena u trenutku kada su društvene mreže pod pritiskom zbog političkog oglašavanja uoči američkih predsjedničkih izbora 2020.

Ograničavaće ciljanje publike predizbornim oglasima

Fejsbuk je, na primjer, predmet kritika poslanika i regulatora zbog svoje odluke da ne provjerava istinitost oglasa koje objavljuju političari na njegovoj platformi, dok je Tviter odlučio zabraniti političke oglase.

Gugl je u srijedu objavio da će početi da ograničava ciljanje publike predizbornim oglasima kada je riječ o njihovoj dobi, rodu i lokaciji na osnovu poštanskog broja, prenosi Hina.

Provjereni politički oglašivači mogli su ranije prilagođavati oglase koristeći podatke o političkoj afilijaciji birača, odnosno jesu li lijevo ili desno orijentisani ili pak nezavisni.

Gugl ističe da politički oglašivači mogu i dalje koristiti kontekstualno ciljanje publike, kao što je objava oglasa za ljude koji čitaju određenu priču ili gledaju određeni video.

Novi pristup počeće se primjenjivati u Ujedinjenom Kraljevstvu za nedjelju dana, uoči vanrednih parlamentarnih izbora 12. decembra.

U EU na snazi do kraja godine

U Evropskoj uniji stupiće na snagu do kraja godine, a u ostatku svijeta 6. januara 2020.

"S obzirom na bojazni koje se izražavaju u zadnje vrijeme i rasprave o političkom oglašavanju, kao i važnost povjerenja u demokratski proces, želimo poboljšati povjerenje birača u političke oglase koje mogu vidjeti na našim oglašivačkim platformama", objasnio je na blogu Skot Spenser, potpredsjednik product menadžmenta za "Google Ads".

Gugl poručuje takođe da neće dopustiti objavu lažnih informacija o izbornim rezultatima i kvalifikovanosti za izbore političkih kandidata, kao ni falsifikacije i manipulacije medijskim sadržajem.

Bonus video: