AI: Gugl i Fejsbuk zloupotrebljavaju ljudska prava

Amnesti internešnal ocjenjuje i da praksa kompanija da prikupljaju lične podatke kako bi snabdjele reklamna preduzeća predstavlja "napad bez presedana na pravo na privatnost"
1123 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnal" (Amnesty International) u najnovijem izvještaju navodi da bi trebalo primorati "Gugl" i "Fejsbuk" da odustanu od, kako tvrdi, "poslovnih modela utemljenih na nadzoru" jer su oni zasnovani na zloupotrebi ljudskih prava.

U izvještaju na 60 strana organizacije čije je sjedište u Londonu, navodi se da poslovni model ovih "giganta nadzora", suštinski nije usklađen sa pravom na privatnost i da predstavlja prijetnju po niz drugih prava, uključujući slobodu izražavanja, jednakost i nediskriminaciju.

Amnesti internešnal ocjenjuje i da praksa kompanija da prikupljaju lične podatke kako bi snabdjele reklamna preduzeća predstavlja "napad bez presedana na pravo na privatnost".

Organizacija navodi i da kompanije primoravaju ljude da naprave "faustovsku nagodbu" i podijele podatke kako bi mogli da pristupe uslugama "Gugla" i "Fejsbuka".

U pisanom odgovoru, "Fejsbuk" je osporio zaključke iz izvještaja da nadzire svoje korisnike i ugrožava njihovu privatnost.

"Gugl" je, takođe, osporio nalaze iz izvještaja, prenosi AP.

Bonus video: