Telenor odbacio Huavej, odabrao Erikson za 5G

Kompanija je u petak najavila da će postepeno ukloniti opremu "Huaveja" dok nadograđuje radio opremu za sljedeću generaciju mobilne mreže
2698 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP

Najveći norveški operater bežične telefonije, "Telenor", odabrao je švedsku firmu "Erikson" za isporuku dijela opreme svoje nove brze 5G mreže, okončavši deceniju saradnje s kineskim tehnološkim gigantom "Huavejem".

Kompanija je u petak najavila da će postepeno ukloniti opremu "Huaveja" dok nadograđuje radio opremu za sljedeću generaciju mobilne mreže.

Taj potez bi vjerovatno mogao da udovolji SAD koje lobiraju kod svojih evropskih saveznika da potisnu kinesku kompaniju zbog strahovanja od "kibernetičke špijunaže".

Kompanija "Telenor" je objavila da je "obavila opsežnu procjenu bezbjednosti" birajući patnera, uz razmatranje faktora kao što su tehnički kvalitet, komercijalni uslovi i sposobnost za inoviranje i modernizaciju, izjavio je izvršni direktor "Telenor grupe" Sigve Breke.

"Na osnovu sveobuhvatne procjene, odlučili smo da uvedemo novog partnera za ovaj važan tehnološki pomak u Norveškoj", rekao je Breke.

"Telenor", koji se udaljava od "Huaveja" deceniju pošto su započeli saradnju, rekao je da će nastaviti da koristi opremu od kineske kompanije tokom prelaska na novu mrežu u narednih četiri do pet godina.

"Telenor" je ranije već bio odabrao "Eriksona" i finsku "Nokiju" da izgrade "jezgro" 5G mreže.

"Telenor" ima mobilne mreže u nordijskim i drugim zemljama Evrope i u Aziji.

"Huavej" je odbio da komentariše odluku o prekidu saradnje, a "Erikson" nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Evropske kompanije mobilne telefonije su pred teškim poslovnim odlukama jer su usred geopolitičke bitke zbog "Huaveja".

Kompanije za bežičnu telefoniju se opredjeljuju za "Huavej" koji ima reputaciju zbog jeftine, a pouzdane opreme, ali američki zvaničnici upozoravaju saveznike da vlasti komunističke Kine mogu tu kompaniju da koriste za špijuniranje, što ta kompanija uporno negira.

Superbrze 5G mreže i inovacije koje one obećavaju da će doneti - telemedicina i automatizovane fabrike, snažno će se oslanjati na softver u "jezgru" mreže, za koji SAD kažu da je bezbjednosno ranjiviji od prethodnih.

"Huavej" je ove nedjelje postigao i jedan uspjeh jer je njemačka "Telefonika Dojčland" objavila da je odabrala tu kinesku firmu i finsku "Nokiju" da joj zajedno isporučuju opremu za verziju 5G radio mreže manje brzine.

Neačka kompanija je upozorila da je češće "Huaveja" podložno njemačkim zakonskim odredbama o tehnološkoj bezbjednosti koje Vlada Njemačke može da pooštri za buduću tehnologiju 5G.