Da li se Epl sprema da premreži Svemir?

Cilj razvoja satelita za prenos podataka je da smanji zavisnost Epla od telekomunikacionih opreratera i provajdera bežičnih tehnologija
1915 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tim sastavljen od inženjera, stručnjaka za satelite, aeronautiku i konstruisanje antena radi na projektu razvoja satelita za prenos podataka sa ciljem da smanji zavisnost kompanije Epl od telekomunikacionih operatera i provajdera bežičnih tehnologija, pišu svjetski mediji.

Projekat je još uvijek u ranoj fazi, pa zbog toga postoji mogućnost odustajanja od njega, no, sada se za rad inženjera zainteresovao izvršni direktor Epla Tim Kuk, pa bi tako razvoj satelita mogao da se nađe među prioritetima, a plan postaje takav da se rezultati rada ovog tima vide i budu spremni za primjenu u roku od pet godina.

Navodima o uključivanju Epla u ovaj projekat u prilog ide i činjenica da je Eplaznatno povećao ulaganja u istraživanja i razvoj, pa je samo tokom ove fiskalne godine u te svrhe potrošeno 16 milijardi dolara, odnosno 14 odsto više nego godinu dana ranije.

Zato bi njihova tehnologija mogla da bude korišćena i za povezivanje uređaja bez posredstva tradicionalnih mreža, ali i za preciznije praćenje lokacija.

Nije, međutim, poznato da li Epla planira da lansira sopstvene satelite ili da koristiti kapacitete već postojećih.

Bonus video: