Pogledajte telefon koji može da se previja u nekoliko različitih smjerova

TCL-ov prototip radi na Androidu koji je prilagođen neobičnoj konstrukciji smartfona, premda je očigledno da pri prebacivanju među modovima softver počinje da zastajkuje
1533 pregleda 0 komentar(a)
Novi model TCL, Foto: Tclcom.com
Novi model TCL, Foto: Tclcom.com

TCL je nedavno predstavio najnovijeg predstavnika nove generacije preklopnih mobilnih uređaja - kapitalca s dvostrukom šarkom čiji potpuno rasklopljeni ekran ima površinu od čak 10 inča.

Premijerno prikazan krajem prošle godine, TCL-ov trenutno bezimeni preklopni hibrid smartfona i tableta izgledao je relativno čudno. Nekoliko mjeseci kasnije novinari širom svijeta konačno su dobili priliku isprobati radnu verziju uređaja koji koristi moćni “DragonHinge”, odnosno zmajsku šarku koja se može previjati u nekoliko različitih smjerova.

Potpuno otvoreni smartfon ima veliki ekran od 10 inča prekriven plastičnim pokrovom. Moguće ga je preklopiti na taj način da su dva ekrana otvorena, a treći služi kao naslon.

Naravno, smartfon je moguće i sklopiti na “samo” jedan ekran i koristiti ga kao, pa, smartfon. Trik u dizajnu novog uređaja je to što je podijeljen u tri segmenta od 6.65 inča, od kojih svaki ima zasebnu bateriju. Nakon što ga se sklopi u “smartfon”, osjećaj je tačno onakav kakav ste očekivali, našalio se Cnet - kao da držite tri telefona odjednom.

TCL-ov prototip radi na Androidu koji je prilagođen neobičnoj konstrukciji smartfona, premda je očigledno da pri prebacivanju među modovima softver počinje da zastajkuje. Jedna stvar je sigurna, naglašava izvor, a to je da ovaj uređaj još nije spreman za takmičenje s Galaxy Foldom i Huawei Mateom XS.

Stefan Streit, TCL-ov menadžer globalnog marketinga u intervjuu je rekao da je trenutno neimenovani uređaj samo prvi od tridesetak prototipa s kojima TCL u ovom trenutku eksperimentiše. U slučaju da niste čuli za TCL, on je do nedavno bio najpoznatiji po svojoj kvalitetnoj liniji televizora.

Drugi koncepti koje nisu prikazali uključuju “školjku” koju je kompanija predstavila prošle godine, kao i AMOLED ekran koji se može zakotrljati i koji koristi motor kako bi “ispružio” prikaz dijagonale 7.8 inča. Streit kaže da kompanija s Guglom sarađuje pri izradi velikog broja preklopnih uređaja. Kada će izaći? Niko nije siguran, ali šuška se o prvoj polovini 2021. godine.

Bonus video: