Skautska avantura doma

Prvo kolo izviđačke lige održano na neuobičajen način zbog situacije sa koronom
472 pregleda 0 komentar(a)
Zakorači u avanturu doma, Foto: SICG
Zakorači u avanturu doma, Foto: SICG

Zbog situacije vezane za koronavirus, Savez izviđača Crne Gore (SICG) uspio je da prvo kolo izviđačke lige prenese u virtuelni svijet i da njihov moto - “Zakorači u avanturu“, ovoga puta bude “Zakorači u avanturu doma“.

Online izviđačka liga bila je organizovana za tri kategorije - poletarci i pčelice, mlađi i stariji izviđači i planinke.

“Znali smo da su se naši izviđači radovali susretu sa drugarima iz cijele Crne Gore i ponovnom okupljanju poslije duge zimske pauze. Takođe smo znali i da je u dječijem svijetu ‘ostani doma’ mnogo lakše reći nego uraditi. Bili smo uvjereni da se mnogo djece našlo u nebranom grožđu. Mislili smo, mućkali glavom, slagali kockice, razgovarali i smislili. Odlučili smo da prvo kolo naše izviđačke lige prenesemo u virtuelni svijet“, kazao je predsjednik SICG Peko Vukadinović.

Liga je trajala šest dana, a svakoga dana takmičari su imali po jedan zadatak da urade, proslijede timu video-snimak urađenog, a onda tim uradi kompilaciju koja je narednog dana objavljena. Zadaci su bili u skladu sa novonastalom situacijom - pravilno pranje ruku, strip sa uputstvima o mjerama prevencije, poštovanje samoizolacije i pravljenje “skloništa“ u kući (uz pomoć ćebadi, jastuka, štipavica, lampi, knjiga i drugih stvari), vezanje omiljenog čvora i njegova praktična primjena, izrada zastavica sa porukom “Ostani doma“. Kao kruna svega, svaki tim je uz pomoć Morzeovog koda i Germanikusa, napravio snimak i pokazao avanturu koju su napravili kod kuće i tako pobijedili dva neprijatelja - koronavirus i dosadu.

“Online liga je trebalo da pomogne u prevazilaženju nekoliko izazova. Trebalo je da poveže mlade ljude uprkos njihovoj fizičkoj udaljenosti, da ispuni njihovo slobodno vrijeme, da pomogne u očuvanju mentalnog zdravlja u jednoj potpuno nesvakidašnjoj i nepoznatoj situaciji, da pruži informacije o samom virusu, načinu čuvanja i prevenciji širenja i na kraju da izgradi svijest o cjelokupnoj situaciji i ulozi pojedinca u istoj“, istakao je Vukadinović.

Prvo kolo okupilo je više od trećine članstva SICG, od ukupno 1.500 izviđača i planinki. Učestovalo je više od polovine registrovanih izviđačkih jedinica, a tokom šest dana na adresu SICG pristiglo je više od 450 snimaka.

Bonus video: