Zoom se udružuje s velikim tehnološkim igračem

Prije šest sedmica počeli su sarađivati s Oracle-om, koji želi dostići veće konkurente poput Amazona i Microsofta novom tehnologijom nakon što je prva generacija ostala gotovo neprimijećena
799 pregleda 0 komentar(a)
Zoom, Foto: Zoom
Zoom, Foto: Zoom

Američka kompanija Zoom Video Communication objavila je u utorak da je počela koristiti Oracle-ove usluge u oblaku kako bi udovoljila snažnom skoku potražnje za organizacijom videopoziva u vrijeme pandemije koronavirusa.

Korporacije i škole prisiljene su da organizuju nastavu i rad od kuće, a milijarde ljudi pokušavaju u vrijeme pandemije ostati povezane, poštujući propisanu distancu i odredbe o izolaciji, prenosi Hina.

To je Zoomu donijelo donijelo skok broja korisnika s 10 milijuna u decembru na sadašnjih 300 miliona, ali je prouzrokovalo i probleme sa sigurnošću i zaštitom podatka.

Kompanija je usvojila plan o otklanjanju sigurnosnih problema ali je pitanje nedovoljne računarske snage ostalo neriješeno. Djelimično su se oslanjali na vlastiti centar podataka i na usluge računarstvau oblaku Amazon Web Servicea i Microsoftove Azure.

Prije šest sedmica počeli su sarađivati s Oracle-om, koji želi dostići veće konkurente poput Amazona i Microsofta novom tehnologijom nakon što je prva generacija ostala gotovo neprimijećena.

Vrijednost sporazuma nije objavljena, a dvije kompanije su navele tek da će prometom milion korisnika na Zoomovoj platformi upravljati Oracle-ov sastav usluga u oblaku, te da dnevno kroz njegove servere prolazi oko sedam miliona gigabajta Zoomovih podataka.

Bonus video: