Telefon je najbolje držati između 40 i 80 odsto baterije

Vjeruje se i da je dobro da se baterija jednom mjesečno potpuno isprazni i ponovo napuni do 100 odsto
2791 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Thinkstock
Ilustracija, Foto: Thinkstock

S obzirom na to da ih koristimo tokom čitavog dana, uobičajeni način da napunimo baterije svojih mobilnih telefona većine korisnika jeste da ih ostave na punjaču tokom cijele noći. Međutim, da li je to zaista neophodno?

Ovakvo punjenje telefona je imalo smisla kada je baterijama trebalo dosta vremena da se napune, ali u eri brzog i bežičnog punjenja, to baš i ne mora da bude prvi izbor.

Litijum-jonske baterije koje se danas nalaze u mobilnim telefonima brže se pune, a traju duže nego ranije. Još jedna stvar po kojoj se razlikuju u odnosu na baterije koje su se ranije nalazile u telefonima jeste to što “ne vole” da se isprazne do kraja i onda ponovo napune do 100 odsto.

Konsenzus proizvođača pametnih telefona je da će vam baterija najduže trajati ako se stalno nalazi između 40 i 80 odsto napunjenosti. Međutim, i tu postoji izuzetak - smatra se da je dobro da se baterija jednom mjesečno isprazni potpuno, i onda napuni ponovo do 100 odsto.

Što se optimalne temperature baterije tiče, najbolje je da bude negdje između 30 i 40 Celzijusovih stepeni, prenose mediji, a sve ispod i preko toga sugeriše da nešto nije u redu.

Takođe, savjetuje se i da koristite samo punjač koji ste dobili uz telefon, jer neki jeftiniji punjači, kao i oni koji ne odgovaraju vašoj bateriji, mogu da skrate život mobilnog telefona, smatraju stručnjaci. Ipak, većina punjača koji se dobiju uz telefon nije jednako dugog vijeka kao i telefon...

Bonus video: