dvije godine na slobodi

Čelnik "Samsunga" pred sudom, čeka odluku da li će morati nazad u zatvor

Li, koji je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je cio konglomerat i "Samsung elektroniks", čiji godišnji prihod iznosi 12 odsto bruto proizvoda cijele Južne Koreje

1654 pregleda 1 komentar(a)
Li Džae-jong, Foto: AP Photo
Li Džae-jong, Foto: AP Photo

Čelnik "Samsung grupe" Li Džae-jong, pojavio se pred sudom čekajući odluku da li će ga, prema optužbama koje uključuju prevare u vođenju poslovnih knjiga i manipulacije sa dionicama, vratiti u zatvor nakon više od dvije godine na slobodi.

Tužioci su tražili nalog za hapšenje Li Džae-jonga, nakon što su istraživali kontroverzno spajanje dvije Samsungove podružnice 2015. godine, koje mu je pomoglo da dođe na čelo cijele grupe.

Li, koji je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je cio konglomerat i "Samsung elektroniks", čiji godišnji prihod iznosi 12 odsto bruto proizvoda cijele Južne Koreje.

Pesedetjednogodišnji Li pojavio se na saslušanju noseći masku, u crnom odijelu. Na ulasku u sud nije odgovarao na pitanja novinara.

Nakon saslušanja, u pritvoru će čekati odluku suda, navodi agencija Rojters.

Tužioci terete Lija za upletenost u ilegalne transakcije i manipulacju dioincama koje su olakšale spajanje Samsungovih podružnica 2015. godine, a optužen je i za lažno prikazivanje vrednosti kompanije "Samung biolodžiks".

Smatra se da je spajanje dvije podružnice bilo ključno u uspostavljanju Lijeve kontrole nad kompanijom.

Kompanija odbacila optužbe

"Samsung" je odbacio optužbe portiv Lija, navodeći da je "van zdrave pameti" reći da je Li bio umiješan u odluku o spajanju i dodao da je dugotrajna istraga fokusirana na menadžment, koji se sada nalazi u krizi zbog pandemije koronavirusa i trgovinskog spora SAD i Kine oko taksi.

Ako bude uhapšen, to će dodatno naštetiti njegovoj reputaciji, ali i ugledu firme. Postaviće se pitanje opravdanosti odluke da Li bude na čelu kompanije, kažu južnokorejski ekonomski stručnjaci.

Li je proveo u zatvoru oko godinu dana 2018. godine zbog optužbe da je podmićivao zvaničnike u vladi skupim poklonima, kako bi lakše dobio dozvole za spajanje kompanija.

Vrhovni sud Južne Koreje je poništio odluku nižeg suda i suspendova kaznu, ali je još je nejasno da li će Li morati da ponovo ide u zatvor.

Preporučujemo za Vas