kompanije se obavezuju da ce da finansiraju fond

Epl, Fejsbuk, Gugl, Majkrosoft najavili plan zajedničke borbe protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika na internetu

"Istraživački projekti biće sprovedeni nezavisno od Tek koalicije i njenih članova, a obuhvatiće pilot studije o temama poput razvoja pretnji, efikasnosti intervencija za senzibilizaciju i odvraćanje, načina za poboljšanje rada moderatora", navodi organizacija.

526 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Dvadesetak kompanija poput Amazona, Epla, Fejsbuka, Gugla i Majkrosofta, okupljenih u Tek koaliciji (Tech Coalition) najavilo je danas plan zajedničke borbe protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika na internetu.

Kompanije se posebno obavezuju da će finansirati "fond za istraživanja i inovacije u od nekoliko miliona eura kako bi kreirali tehnološke alatke za sprečavanje i efikasniji rad na iskorenjivanju seksualne eksploatacije i zlostavljanja djece na internetu", navodi ta koalicija.

Organizacija će takođe objaviti godišnji izveštaj o uloženim naporima i najavljuje stvaranje "godišnjeg foruma" na tu temu.

"Istraživački projekti biće sprovedeni nezavisno od Tek koalicije i njenih članova, a obuhvatiće pilot studije o temama poput razvoja prijetnji, efikasnosti intervencija za senzibilizaciju i odvraćanje, načina za poboljšanje rada moderatora", navodi organizacija.

Taj novi plan će nam "pomoći da djelimo najnovija dostignuća, saznanja i alatke širom digitalnog ekosistema. Nijedna pojedina kompanija ne može sama da se izbori sa tim problemom", rekao je zvaničnik Gugla Kent Voker.

"Fejsbuk je ponosan što doprinosi ovoj inicijativi za koju se nadamo da će dovesti do stvarnih promjena kako bi se osigurala bezbjednost djece", rekla je generalna direktorka Fejsbuka Šeril Sandberg.

Tek koalicija je nastala pre 15 godina u cilju koordinisanja napora na uspostavljanju tehnoloških alatki za moderaciju na velikim digitalnim platformama, uglavnom automatizovanim sistemima za prepoznavanje dječje pornografije.

Uprkos strogim pravilima protiv svih sadržaja koji seksualno iskorišćavaju djecu, mreže koje koriste mladi poput Snepčeta (Snapchat), TikToka, Jutjuba ili Instagrama, redovno se kritikuju zbog nedovoljne zaštite djece od predatora na mrežama, što šteti njihovom ugledu i uskraćuje im prihode od oglašivača.