"UVIJEK NEKO MOŽE DA VAS PRATI"

Bezbjedno korištenje telefona iziskuje gašenje ključnih opcija

Iz NSA kažu i preporučuju svim zaposlenicima Vladinih agencija i vojnom osoblju da isključe i deaktiviraju neke od usluga koje se često i svakodnevno koriste, uključujući Bluetooth, Wi-Fi i opciju pronalaženja telefona u slučaju njegovog gubitka

9456 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ako koristite mobilni telefon, morate imati na umu da vas uvijek neko može pratiti jer dok je god telefon povezan s mobilnim mrežama, postoji zapis vaše lokacije. Ovo je istakao stručnjak za bezbjednost Patrik Vardl nakon što je Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) izdala upozorenje.

Iz NSA kažu i preporučuju svim zaposlenicima Vladinih agencija i vojnom osoblju da isključe i deaktiviraju neke od usluga koje se često i svakodnevno koriste, uključujući Bluetooth, Wi-Fi i opciju pronalaženja telefona u slučaju njegovog gubitka.

Takođe, od velike je važnosti za korisnike da isključe lokacijske podatke koji su izuzetno važni i moraju se zaštititi. Oni mogu otkriti broj korisnika na određenoj lokaciji, putem njih mogu se pratiti kretanje korisnika, rutina dnevnih kretanja korisnika i članova organizacija te se, zahvaljujući tim podacima, mogu otkriti neke poveznice između korisnika i lokacija kakve se na drugi način ne bi mogle otkriti, upozoravaju iz NSA.

Iz Bezbjednosne agencije naglašavaju kako im je jasno da su geolokacijske opcije od krucijalne važnosti za mobilnu komunikaciju, kao i da su njihovi prijedlozi zaštite korisnika, odnosno njihove privatnosti i bezbjednosti za većinu njih nepraktični.

Na primjer, pri korištenju karata i navigacije jasno je kako se moraju koristiti lokacijske postavke, koje su nužne i za praćenje naših sportskih aktivnosti poput trčanja i bicikliranja.

No uvijek postoji mogućnost da se tih podataka o lokaciji i kretanju koje prikupljaju aplikacije i oglašivački servisi te se prikupljaju u masivne baze podataka, dokopaju i neke treće strane koje bi ih mogle iskoristiti protiv korisnika, državnih organizacija, kompanija itd.

Sajt Ars Tehnica podsjeća i na servise koji prikupljaju i prodaju informacije o lokacijama bazirane na lokacijama baznih stanica i mobilnih operatera, kao i na činjenicu da je korisnike moguće pratiti čak i kad su isključeni mobilni podaci, jer se lokacija može pratiti putem Wi-Fi i Bluetootha.

Još jedan savjet iz NSA odnosi se na ponašanje korisnika na društvenim mrežama na kojima ne bi trebalo objavljivati informacije o lokacijama, a upozoravaju i na mogućnost “curenja” lokacijskih informacija putem navigacije u automobilima, nosivim uređajima, IoT uređajima itd.

Iako je riječ o savjetima upućenim prvenstveno ljudima koji rade u vojsci ili sarađuju s vojskom, jasno je kako isti bezbjednosni principi vrijede za sve korisnike, kao što je jasno i da, ako bismo poštovali ta upozorenja, ne bismo mogli koristiti veliki broj opcija na pametnim telefonima.

Ars Tehnica

Preporučujemo za Vas