Robot gigantski - težak 25 tona, ali lak na nogama

Napravljen je po uzoru na jednog od robota iz anime Mobile Suit Gundam, koja je zaludjela Japan i dio planete sedamdesetih godina

3500 pregleda 0 komentar(a)
Robottežak 25 tona, Foto: Twitter
Robottežak 25 tona, Foto: Twitter

Poslije višegodišnjeg mukotrpnog rada, robot težak 25 tona i visok nešto više od 18 metara stigao je pred obožavaoce anime “Mobile Suit Gundam” i dokazao da može lako da se pokreće.

Napravljen po uzoru na jednog od robota iz anime Mobile Suit Gundam, koja je zaludjela Japan i dio planete sedamdesetih godina, ogroman robot sklopljen je u lučnom gradu Jokohami, prenosi Gardijan.

Bilo je planirano da humanoidni robot bude postavljen 1. oktobra kao centralna figura fabrike „Gandam“ u Jokohami, ali zbog pandemije taj rok je pomjeren.

„Ova odluka doneta je da bi se sačuvali zdravlje i bezbjednost naših obožavalaca i zaposlenih usred problema koje je izazvao koronavirus u cijelom svijetu“, navodi se u obrazloženju kompanije.

„Izvinjavamo se svim obožavaocima koji su se radovali velikom otvaranju i molimo za razumijevanje. U međuvremenu, radićemo na tome da naši posjetioci mogu da uživaju a da pri tome budu bezbjedni“, dodaje se u saopštenju.

Franšiza Gandam vrijedi više milijardi dolara i osim anima obuhvata filmove, stripove (mange), igračke i video-igre.

Da bi naslutili kako će postavka da izgleda, obožavaoci su najprije dobili kratak video-klip u kojem se vidi kako se robot pravi pokrete.

Tim inženjera navodno je počeo da radi na izradi gigantskog robota prije šest godina i uloženo je nebrojeno sati da bi se svaki od 24 pokretna dijela mogao pokretati. To je podrazumijevalo detaljne proračune izgleda i težine svakog dijela.

Bonus video: