kontrola izvoza huaveija prijeti da "osakati" njegovu prodaju

Pandemija usrećila kineskog internet tajkuna, osnivača "Alibabe"

Maovo bogatstvo poraslo je za 45 odsto tokom 2019. godine na 58,8 milijardi dolara, prema Istraživačkom institutu Hurun, koji prati bogate zemlje

3360 pregleda 2 komentar(a)
Alibaba, Foto: Shutterstock
Alibaba, Foto: Shutterstock

Džek Ma, osnivač tehnološkog giganta za elektronsku trgovinu "Alibaba", zadržao je status najbogatijeg kineskog tajkuna ove godine.

Zahvaljujući pandemiji koronavirusa, porasla je onlajn kupovina i pružanje drugih usluga preko interneta što je dodatno uvećalo bogatstvo tog internet preduzetnika, navodi se u istraživanju koje je objavljeno danas.

Maovo bogatstvo poraslo je za 45 odsto tokom 2019. godine na 58,8 milijardi dolara, prema Istraživačkom institutu Hurun, koji prati bogate zemlje.

Ma Huateng, osnivač kompanije "Tensent" u okviru koje je popularna mreža za razmjenu poruka Vi Čet (WeChat), je na drugom mjestu sa 57,4 milijarde dolara, i njegovo bogatstvo je uvećano za 50 odsto.

Na trećem mjestu je Džong Šanšan, osnivač popularnog kineskog brenda flaširane vode "Nongfu Spring" sa 53,7 milijardi dolara poslije debija na berzi u Hongkongu u septembru.

Rast vrijednosti akcija stvorile su u prosjeku pet novih kineskih preduzetnika koji su svake nedjelje tokom prošle godine ostvarivali dobit od najmanje milijardu dolara, naveo je osnivača Huruna, Rupert Hjudžverf.

"Svijet nikada nije vidio ovoliko bogatstvo stvoreno u samo godinu dana", rekao je Hjudžverf .

"Kineski preduzetnici su prošli mnogo bolje nego što se očekivalo. Uprkos Kovid-19, doživjeli su rekordan skok.''

Najbogatija žena na listi je Jang Huijen, na 6. mjestu, sa 33 milijarde dolara, što je 29 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Među poslovnim liderima koji su pali na listi bogatih je Ren Žengfej, osnivač kineskog tehnološkog giganta Huavej.

Američka kontrola izvoza nametnuta u sukobu s Pekingom zbog navodne bezbjednosti prijeti da osakati njegovu prodaju pametnih telefona i komunikacione opreme. Renova neto vrijednost opala je za 10 odsto na 2,8 milijardi dolara, prema Hurunu.

Bogatstvo Lei Jun, konkurentske kompanije pametnih telefona Šiaomi (Xiaomi), se više nego udvostručilo na 25 milijardi dolara, jer je vrijednost akcija porasla, vjerovatno i zbog problema koje ima Huavej.