Samsung na petom mjestu liste najboljih brendova

Kompanija je dostigla vrijednost od 62,3 milijarde američkih dolara

4301 pregleda 0 komentar(a)
Samsung, Foto: Shutterstock
Samsung, Foto: Shutterstock

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung objavio je da se pozicionirao na peto mjesto liste najboljih globalnih brendova na svijetu u 2020. godini. Ovu listu donosi kompanija Interbrand.

Kompanija Samsung je dostigla vrijednost od 62,3 milijarde američkih dolara, što je ujedno i najveća vrijednost koju je ova kompanija ikada imala. Težinu tome daje i pandemija koronavirusa, koja je svakako, pored ostalih, uticala i na Samsung i zadala ozbiljan udarac globalnoj ekonomiji.

Vrijednost pomenute kompanije je porasla za dva odsto u odnosu na 2019. godinu kada je procijenjena vrijednost kompanije bila 61,1 milijardu američkih dolara.

Iz Interbranda je istaknuto da je kompanija Samsung na peto mjesto stigla samo tri godine nakon što je zauzela šesto mjesto 2017. Samsung je svoju vrijednost počeo sve više da podiže još od ulaska u novi milenijum 2000. godine, kada je na popisu Interbranda kompanija bila na 43. poziciji.

Do 2012. godine južnokorejski gigant progurao se polako, ali sigurno u top deset najvrednijih brendova na svijetu, da bi za samo osam godina, sada, 2020. godine stigao na peto mjesto.

Iz južnokorejske kompanije su naveli da je „za Samsungov napredak na Interbrandovoj listi 10 najvrednijih svjetskih brendova zaslužno prije svega Samsungovo kontinuirano uvođenje inovativnih proizvoda i jaka marketinška kampanja“. Takođe, iz Samsunga su naveli da je brzi odgovor i prilagođavanje krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa takođe bio ključan za ovakav uspjeh kompanije u tekućoj godini.

Prva četiri mjesta očekivano zauzimaju američki brendovi. Tako se na prvom mjestu Interbrandove liste nalazi Apple. Drugo mjesto zauzima Amazon, dok se na trećem mjestu nalazi Majkrosoft. Listu od četiri američka brenda na vrhu najvrednijih brendova zatvara Google i tu nema nikakvih značajnijih iznenađenja. Izdvojićemo još da se Soni nalazi na 60. mjestu, a na 89. Huavej.

Bonus video: