"velika prekretnica"

U Hrvatskoj počela s radom 5G mreža

U ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje

2120 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatski telekom (HT) je prvi u toj zemlji započeo s komercijalnim radom 5G mreže.

U ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, saopštili su iz HT-a.

Kako se navodi, gradi 5G mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te dalji razvoj telemedicine, prenosi Indeks.

Predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis istakao je da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za tu kompaniju, ali i za cijelu industriju telekomunikacijau Hrvatskoj, jer se s 5G mrežom otvaraju prilike za brojne inovacije koje će omogućiti ekonomski i društveni razvoj.

"Sve napredne države svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definisan kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućiće dalji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i AI u kontekstu 'pametnih i zelenih rješenja' u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru", kazao je član uprave i glavni direktor za tehniku i informacione tehnologije HT-a Boris Drilo.

Preporučujemo za Vas