Ovo želite da imate - XIAOMI MI 10T Pro 5G

Mi 10T Pro ima 3 kamere: ultra široku, široku i 2x zoom. Glavni adut ovog uređaja je široka kamera sa čitavih 108Mpix. Mnogima se taj učini pretjeranim, ali kad napravite fotografiju na cijelih 108Mpix, vidjećete da ima nevjerovatno mnogo detalja i oštrine koju manji senzori jednostavno ne mogu da postignu

50867 pregleda 47 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Aleksandar Jaredić
Foto: Aleksandar Jaredić

Ovo je bio moj prvi susret sa nekim telefonom iz ove kuće. Pratio sam ih i ranije ali nisam imao prilike da ih koristim. Ono što mi se na prvu loptu dopalo je kvalitet izrade i osjećaj da u ruci držite komad kvalitetne elektronike. Veličina kamera na zadnjoh strani je obećavala nešto posebno što se kasnije i ispostavilo kao opravdano. Nakon kraćeg podešavanja I prebacivanja podataka sa prethodnog telefona vrlo brzo je bio spreman za rad. I to rad itekako brz sa obzirom na to da ima ekran koji se osvježava brzinom od 144Hz, što se prilično osjeti u svakodnevnom radu.

Drugi telefoni koji imaju brzine osvježavanja preko standardnih 60Hz u velikoj većini slučajeva pate od kratkog trajanja baterije što kod Mi 10T Pro nije slučaj. Baterija od izdašnih 5000mAh izdržava cio dan ne znam šta da mu radite. Meni je prvog dana izgurao skoro 9 sati “screen on time-a”.

Prikaz boja na ekranu je prirodan i prijatan. Po dnevnom svjetlu je dovoljno osvijetljen.

Još jedna stvar koja me impresionirala je čitač otiska prsta na power dugmetu koji radi veoma brzo.

Nego, da pređemo na glavnu stvar a to su fotografije. Mi 10T Pro ima 3 kamere: ultra široku, široku i 2x zoom. Glavni adut ovog uređaja je široka kamera sa čitavih 108Mpix. Mnogima se taj učini pretjeranim, ali kad napravite fotografiju na cijelih 108Mpix vidjećete da ima nevjerovatno mnogo detalja i oštrine koju manji senzori jednostavno ne mogu da postignu.

Pun kadar na 108Mpix
Pun kadar na 108Mpixfoto: Aleksandar Jaredić
100% uvećanje
100% uvećanjefoto: Aleksandar Jaredić

Još jedna prednost ovako velikog senzora je ta što možete dobiti prirodno zamućenje pozadine bez potrebe za softverskim trikovima.

foto: Aleksandar Jaredić

Fotografije u automatskom režimu imaju solidan dinimčki opseg, kako u sjenkama tako i svjetlijim partijama.

foto: Aleksandar Jaredić
foto: Aleksandar Jaredić
foto: Aleksandar Jaredić

Ono gdje ovaj telefon briljira je svakako noćni režim gdje ako ga naslonite na nešto ili upotrijebite stativ možete dobiti sjajne rezultate.

foto: Aleksandar Jaredić

Kako Mi 10T Pro ima tri kamere (ultra široku, široku i tele) možete sa istog mjesta isti motiv da snimite na različite načine što vam daje dodatnu fleksibilnost i kreativni potencijal.

Ultraširoka kamera ima i makro mod kojim možete da zabilježite neke detalje poput ovoga:

Za portrete imate više opcija, možete ih snimiti standardnom kamerom:

... ili iskoristiti portrait mode koji će dodatno zamutiti pozadinu i tako istaknuti subjekat.

Kako za portait mode koristi širokoufaonu kameru preporučujem da se primaknete kako bi dobili što prirodnije rezultate.

Pored ovih standardnih modova za fotografisanje, Mi 10T Pro ima još gomilu kreativnih modova i filtera ali da bi ih sve prikazali ova recenzija bi prerasla u knjigu pa savjetujem da sami isprobate sve te opcije i vidite šta možete da dobijete. U svakom slučaju bilo da ste foto amater, entuzijasta ili profesionalac ovaj vas uređaj neće razočarati već možete biti sigurni da ćete uvijek imati uz sebe nešto čime ćete moći da zabilježite bitne trenutke, lijepe pejzaže i ljude.

foto: Aleksandar Jaredić
foto: Aleksandar Jaredić
foto: Aleksandar Jaredić