Veliko online takmičenje za osnovce i srednjoškolce - DoMEn kup startuje od subote 30. januara

Svi prijavljeni takmičari će imati četiri časa na raspolaganju za izradu zadataka

3003 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DoMEn
Foto: DoMEn

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore početak godine obilježiće novim izdanjem DoMEn kupa - takmičenja u programiranju za učenike osnovnih i srednjih škola. Ovogodišnje takmičenje počeće u subotu, 30. januara u 12 časova, a svi prijavljeni takmičari će imati 4 časa na raspolaganju za izradu zadataka.

Po uzoru na slična takmičenja koja se održavaju u svijetu, DoMEn kup će biti u potpunosti održan online, a svi zainteresovani učenici se mogu prijaviti putem portala www.stemedukacija.me popunjavanjem jednostavne prijavne forme. Zadaci će biti prilagođeni uzrastu i nivou znanja učesnika, odnosno, svi prijavljeni će biti podijeljeni u dvije kategorije - osnovaca i srednjoškolaca.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, naveo je: “Nakon online DoMEn škole programiranja i mini kupa koji je bio namijenjen učenicima koji su pratili ove online časove, došlo je vrijeme i da organizujemo veliko online takmičenje sa izazovnijim zadacima čiji je cilj učenike prvenstveno pripremiti za nacionalna i međunarodna takmičenja koja nas iz oblasti informatike očekuju u ovoj godini.”

Za svakog prijavljenog učenika biće kreiran nalog na takmičarskom sistemu, nakon čega će biti kontaktirani na mail sa više informacije o pristupu takmičenju. Kako se pristupa sistemu i kako se unose rješenja, onima koji učestvuju prvi put, organizatori preporučuju da pogledaju i video koji je u tu svrhu snimio profesor Goran Šuković sa ciljem da učenici budu maksimalno pripremljeni na funkcionisanje platforme.

Tokom prethodne godine, kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet nastavili su sa radom Škole programiranja uprkos pandemiji korona virusa. Sve aktivnosti iz oblasti edukacije mladih, preselili su online, te su tako svima zainteresovanim osnovcima i srednjoškolcima u Crnoj Gori obezbijedili video lekcije iz oblasti programiranja dostupne na YouTube platformi u programskim jezicima Scratch i C++. Za naredno polugođe najavljuju i nove lekcije, ovog puta u programskom jeziku Java, a vjeruju da će to doprinijeti i većem broju mladih koji će se oprobati u karijeri programera.

Za sve dodatne informacije vezane za DoMEn kup zainteresovani mogu da se obrate na mail informatikacg@gmail.com.