Kineski Xiaomi tuži američka ministarstva finansija i odbrane

Kineska kompanija osnovana je 2010. godine i trenutno je jedna od četiri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu. Inicijalnu javnu ponudu akcija obavila je 2018. godine na berzi u Hong Kongu. Tokom prošle godine cijena joj je porasla za 180 posto. Krajem decembra prošle godine tržišna kapitalizacija Xiaomija prvi je put premašila 100 milijardi dolara

1916 pregleda 0 komentar(a)
Xiaomi, Foto: Shutterstock
Xiaomi, Foto: Shutterstock

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi podigao je tužbu protiv Ministarstva finansija i Ministarstva odbrane SAD-a, kojom traži poništenje odluke američke vlade o svome uključivanju na listu komunističkih i vojnih kompanija, izvijestio je Xiaomi na korporacijskim web stranicama, prenosi Hina.

"Tužbu smo podnijeli 29. januara na sudu Distrikta Columbia protiv Ministarstva odbrane i Ministarstva finansija Sjedinjenih Država. Uvjereni smo da je odluka da nas se uvrsti na popis kineskih komunističkih vojnih kompanija neopravdana. Radi zaštite interesa korisnika u svijetu, partnera, zaposlenih i akcionara, tražimo od suda da odluku proglasi nezakonitom i poništi je", piše u Xiaomijevoj objavi.

Sredinom januara američko ministarstvo odbrane proširilo je listu kineskih kompanija koje djeluju u Sjedinjenim Državama, koje su, prema Vašingtonu, povezane s kineskom vojnom industrijom. Na listu je tada uvršteno devet entiteta, uključujući Xiaomi.

Xiaomi poriče bilo kakve veze s kineskom vojnom industrijom.

Kineska kompanija osnovana je 2010. godine i trenutno je jedna od četiri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu. Inicijalnu javnu ponudu akcija obavila je 2018. godine na berzi u Hong Kongu. Tokom prošle godine cijena joj je porasla za 180 posto. Krajem decembra prošle godine tržišna kapitalizacija Xiaomija prvi je put premašila 100 milijardi dolara.

Bonus video: