I Spotifaj će vas prisluškivati

Informacije će se koristiti - barem hipotetički - za odabir savršene pjesme za korisnika, ali bez njegovog svjesnog unosa podataka

3224 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Muzička striming platforma „Spotifaj“ dobila je patent koji joj omogućava da prisluškuje govor korisnika, kao i pozadinsku buku, a zatim analizira emocionalna stanja i tipove lokacija kako bi ponudila prigodan muzički program.

Patent za koji je Spotifaj dobio odobrenje omogućava platformi da koristi prepoznavanje govora i analizu zvuka za procenu demografskih podataka korisnika, određivanje njihovih emocionalnih stanja, pa čak i dobijanje uvida u njihovu lokaciju.

Informacije će se koristiti - barem hipotetički - za odabir savršene pjesme za korisnika, ali bez njegovog svjesnog unosa podataka.

Tvrdeći da je očekivanje od korisnika da unesu detalje sopstvenog ukusa i preferencija zahtijevalo previše truda i vremena od prosječnog korisnika platforme (koji bi to vrijeme mogao da posveti slušanju muzike), Spotifaj je u februaru 2018. godine podnio zahtjev za patent za automatsko obavljanje ovih funkcija.

Dozvolu je dobio ranije ovog mjeseca, ali je tek sada dospjela do medija. Koristeći programe za prepoznavanje govora, aplikacija neće moći samo da odredi starost, pol i druge demografske podatke korisnika tog tipa, ali će analizirati njihov glas.

Proučavaće se intonacija, naglašavanje, ritam i slične odlike govora, kako bi se utvrdilo emocionalno stanje korisnika.

Aplikacija će prikupljati i metapodatke o okolini, tj. raščlanjavaće pozadinsku buku kako bi utvrdila da li je korisnik u šetnji, vožnji autobusom, na zabavi itd.

Takođe, Spotifaju je prošlog oktobra odobren patent za geografski ciljano oglašavanje pomoću 3D zvuka, što bi stvorilo utisak da zvuk dolazi direktno iz geolociranog izvora - recimo, kafići koji mame slušaoce dok šetaju ulicom.

Nije poznato da li će korisnici Spotifaja imati mogućnost da onemoguće ove funkcije ili će one biti neprimjetno uključene uz sljedeće unaprijeđenje aplikacije i izbezumiti korisnike kada izlog počne da razgovara sa njima.

Izgleda da je Spotifaj svjestan koliko će moćni biti složeni emocionalni profili koje će stvoriti aplikacija, jer u kompaniji kažu da je "digitalna istorija korisnika izuzetno lična i osjetljiva i da je treba koristiti uz oprez i svijest o mogućim zloupotrebama i nenamjernim spoljnim efektima".

Ako se uzme u obzir da je Spotifaj imao incidente sa hakovanjem, nameće se pitanje da li bi takav set podataka o ponašanju korisnika trebalo da padne u pogrešne ruke?

Bonus video: