Italija zauzdava opasne izazove, vlasti brzo i efikasno reagovale

TikTok kao prečica do smrti

TikTok je na radaru italijanskih vlasti još od januara prošle godine kada su prvi put zatražili opsežniju reakciju EU zbog rizika koji ta platforma predstavlja po djecu

9580 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Smrt desetogodišnje korisnice aplikacije za razmjenu snimaka TikTok natjerala je italijanske vlasti da reaguju.

Dok tužilaštvo ispituje da li je Antonela Sikomero učestvovala u izazovu "onesvješćivanja" kada se ugušila, italijanski regulatori naložili su TikToku da prestane sa procesuiranjem ličnih podataka korisnika čije godište nije utvrđeno - zapravo je TikToku naređeno da spriječi sve italijanske korisnike da postavljaju i komentarišu snimke.

Slučaj je bacio svjetlo na agresivan pristup Italije digitalnim kompanijama i spremnost Rima da brani privatnost građana, naročito ako vjeruju da same kompanije ili druge zemlje ne rade mnogo po tom pitanju.

Na osnovu zakona o zaštiti podataka Evropske unije, Irska je obavezna da reguliše rad TikToka jer je tu sjedište EU ogranka kompanije. Međutim, italijanski regulator Garante pozvao se na hitnu odredbu - drugi put od kada su zakoni EU o zaštiti podataka stupili na snagu 2018. godine - koja im omogućava da se direktno obračunaju sa TikTokom.

TikTok je na radaru italijanskih vlasti još od januara prošle godine kada su prvi put zatražili opsežniju reakciju EU zbog rizika koji ta platforma predstavlja po djecu.

Garante je u decembru pokrenuo formalnu proceduru protiv aplikacije zbog kršenja zakona o zaštiti podataka: TikTokov mehanizam prijave ne štiti maloljetnike, navela je agencija i dodala da su mala djeca posebno podložna prijavljivanju na TikTok. Aplikacija je optužena i za manjak transparentnosti kada je riječ o korišćenju podataka, ali i za automatsko prebacivanje profila na "javni" model.

Italijanski zakon predviđa da djeca mlađa od 14 godina moraju da imaju pristanak roditelja kako bi otvorili nalog na društvenoj mreži. TikTokova pravila nalažu da korisnici aplikacije budu stariji od 13 godina. Kada je Sikomerova preminula 21. januara, Garante je već postavio pozornicu za delanje.

Starosna granica

Gvido Skorca, zvaničnik zadužen za zaštitu podataka u Garanteu, kaže da ih je smrt djevojčice, čije okolnosti još uvijek nisu u potpunosti istražene, gurnula u akciju.

"Smatrali smo da su rizici od kojih smo strahovali mesec dana ranije dobili oblik", rekao je on.

Skorca je dodao da TikTok još uvijek nije poslušao njihov nalog i prekinuo sa procesuiranjem podataka.

"Nismo očekivali da će momentalno reagovati s obzirom na tehničke izazove blokiranja miliona korisnika u jednoj zemlji i globalne prirode platforme", rekao je on ali je upozorio da grejs period ističe.

TikTok je saopšptio da su već suspendovali naloge djece mlađe od 13 godina, čim su ih postali svjesni i da moderatori sada provjeravaju sadržaj kako bi identifikovali profile djece mlađe od dozvoljenog doba.

"Obratili smo se vlastima (Garanteu) vezano za njihov zahtjev koji shvatamo veoma ozbiljno”, rekao je portparol kompanije i dodao da su i bezbjednosne kontrole same kompanije "robusne".

Aplikacija za razmjenu snimaka nije gora od drugih platformi kada je riječ o utvrđivanju godina korisnika, kaže Skorca.

"Ali je njihov fokus i marketing na mladima, na tinejdžerima i djeci a to znači da odsustvo verifikacije godišta može da ima ozbiljne posljedice", rekao je on.

Utvrđivanje godišta nije jednostavno. Vlasti ne očekuju da TikTok traži dokumenta od svojih korisnika jer bi to značilo rizik stvaranja baze podataka miliona ljudi i djece čije se adrese nalaze na dokumentima.

"Ne želimo da lijek bude gori od bolesti", rekao je Skorca.

On je predložio TikToku da godište korisnika procijene na osnovu sadržaja koji dijele na svojim profilima, prijatelja i načina interakcije.

"Možda nije moguće napraviti razliku između nekog ko ima devet i nekog ko ima 10 godina, ali je moguće razlikovati devetogodišnjaka i 13-godišnjaka", rekao je on.

Kompanija je ukazala da su početkom januara uveli nove restrikcije za djecu, prebacivši profile korisnika od 13 do 15 godina sa "javnih" na "privatne" i omogućivši samo prijateljima da komentarišu njihove objave.

Problem je što to neće važiti za korisnike koji su se lažno registrovali kao odrasli. Uz to, napore Garantea komplikuju rokovi: hitne naredbe su privremene i ako ih TikTok ne posluša, onda će Italija morati da proslijedi žalbu Irskoj.

David protiv Golijata

Garante je član “trijumvirata” italijanskih regulatora koji se žestoko obračunavaju sa velikim tehnološkim kompanijama. Druga dva člana su Agencija za zaštitu konkurencije i potrošača AGCM i Regulatorno tijelo za telekom AGCOM.

"Italijanske vlasti su veoma aktivne i veoma agresivne, naročito kada je riječ o tehnološkim gigantima. Uopšte nisu stidljivi", rekao je "Politiku" Enco Marasa, advokat koji se bavi pitanjima zaštote konkurencije. "To je naročito tačno za AGCM. Oni su veoma proaktivni i uspjeli su da se nametnu kao lider u EU", dodao je on.

AGCM je prošle godine kaznio Epl sa 10 miliona eura zbog laganja zavaravanja da su njihovi ajfoni vodootporni i sa još 10 miliona eura 2018. godine zbog toga što su dizajnirali telefone koji lošije rade po isteku određenog vremenskog roka.

Agencija ima dvije tužbe koje su u toku protiv Gugla: Jedna je zbog zloupotrebe dominantnog položaja na reklamnom tržištu, a druga je uperena na Epl i Dropboks zbog njihove prakse uzimanja podataka korisnika za usluge klauda.

AGCM je među prvima pokrenuo istrage protiv trgovinskih giganata Amazona i Ibeja na početku pandemije koronavirusa kada se mala flaša amućine - popularnog dezinfekcionog sredstva koje košta 7,5 eura - prodavala na Ibeju za 50 eura.

"AGCM je pionir na ovom polju, Evropska komisija je bukvalno kopirala njihovu istragu", rekao je Marasa aludirajući na drugu tužbu protiv Amazona gdje AGCM sumnjiči kompaniju da su davali prednost trgovcima koji koriste njihove logističke usluge.