Sud u Moskvi potvrdio novčanu kaznu Tviteru

Okružni sud u Taganki presudio je 17. maja da je prošlomjesečna odluka da se Tviter kazni sa 43.200 dolara zbog neuklanjanja objava u kojima se tinejdžeri pozivaju da učestvuju u skupovima za Navaljnog bila ispravna i da žalba Tvitera “nije bila dovoljna”

3957 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Moskovski sud potvrdio je novčanu kaznu Tviteru zbog odbijanja da uklone objave koji su povezani sa nesankcionisanim skupovima na kojima su demonstranti izrazili podršku zatvorenom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom.

Okružni sud u Taganki presudio je 17. maja da je prošlomjesečna odluka da se Tviter kazni sa 43.200 dolara zbog neuklanjanja objava u kojima se tinejdžeri pozivaju da učestvuju u skupovima za Navaljnog bila ispravna i da žalba Tvitera “nije bila dovoljna”.

U odvojenim slučajevima Tviteru je naređeno da plati još dvije kazne, čime ukupna novčana kazna iznosi oko 126.150 dolara. Tviter se žalio i na ove dvije oduke, ali presude još uvijek nisu donesene.

Okružni sud u Taganki je saopštio da su zabilježili i četiri prijave protiv Fejsbuka zbog sličnih optužbi, a ruski zvaničnici rekli su ranije ovog mjeseca da su podnijeli slične žalbe i protiv Googlea.

Ovi potezi posljednji su u sklopu velikog spora kojeg Moskva vodi sa globalnim društvenim platformama zbog sadržaja koji su navodno povezani sa političkim protestima.

Ruski kritičari Kremlja rutinski koriste društvene mreže kako bi zaobišli državnu kontrolu medija i dosegnuli desetine miliona građana svojim porukama.

Ruske vlasti su ranije prijetile da bi mogli i zabraniti društvene mreže, no ikako su nedavno povukli takve prijetnje, ruski regulatori kažu da su usporili konekcije korisnika mreža.

Roskomnadzor, ruski regulator medija saopštio je 17. maja da je Tviter počeo da uklanja dio zabranjenog sadržaja i da je zbog toga djelimično ukinuto ograničenje za pristup ovoj mreži.

Bonus video: