Facebook više neće uklanjati objave o covidu stvorenom u laboratoriji

Facebookov zaokret je podstaknuo brojne reakcije konzervativaca i pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji optužuju velike društvene mreže da su ih ućutkivali

3659 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Facebook više neće zabranjivati objavljivanje teorija koje tvrde da je covid-19 vještački stvoren, u momentu kada se u SAD-u ponovo raspravlja o hipotezi po kojoj je virus pobjegao iz laboratorija u Kini.

"U svjetlu istraga koje se upravo vode o porijeklu covida-19 i u dogovoru sa zdravstvenim stručnjacima, više nećemo uklanjati s naših platforma objave o tome da je covid-19 stvorio čovjek i da je proizveden", istakla je u srijedu kalifornijska grupacija na svojoj internet stranici.

Ova društvena mreža koju koristi oko 3,45 milijarda ljudi, na najmanje jednoj od svoje četiri platforme (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) postupa suprotno od ranijih pravila o dezinformisanju u vrijeme covida-19 koja su još u februaru bila aktuelna.

Twitter nije promijenio pravilo

Twitter ipak nije promijenio pravilo o dezinformisanju u vezi s covidom-19.

Facebookov zaokret je podstaknuo brojne reakcije konzervativaca i pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji optužuju velike društvene mreže da su ih ućutkivali kada su na početku pandemije isticali da je koronavirus vještački stvoren.

"Godinu dana su uklanjali te navode klevećući Trumpa i republikance zbog 'teorije zavjere', stavljajući na crnu listu konzervativne medije i zabranjujući nas", objavila je na Twitteru blogerka Kelly Sadler, bivša savjetnica Donalda Trumpa.

Bonus video: