Xiaomi na drugom mjestu svjetskih proizvođača pametnih telefona

Samsung je sa 19 odsto udjela u svjetskim isporukama pametnih telefona zadržao lidersku poziciju

4591 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi pretekao je Apple u drugom tromjesečju ove godine i prvi put zauzeo drugo mjesto među proizvođačima tih telefona u svijetu.

Globalna kompanija za istraživanje tržišta "Canalys", saopštila je da je Samsung ostao na prvom mjestu.

Xiaomi je na drugoj poziciji sa 17 odsto udjela u svjetskim isporukama pametnih telefona u drugom ovogodišnjem tromjesečju, što je tri odsto više nego u prethodnom tromjesečju, i 83 odsto više na godišnjem nivou.

U svijetu su se u drugom tromjesečju ove godine povećale ukupne isporuke pametnih telefona, za 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Samsung je sa 19 odsto udjela u svjetskim isporukama pametnih telefona, zadržao lidersku poziciju, dok je u drugom tromjesječju udio Apple u prodaji pametnih telefona 14 odsto.

"Canalys" navodi da su proizvođači pametnih telefona Vivo i Oppo zadržali snažan rast i ostali među prvih pet u svijetu - njihov udio u prodaji u drugom tromjesečju je po 10 odsto.

Rast Xiaomija objašnjen je time da kompanija brzo razvija inostrano poslovanje, pa su se i isporuke pametnih telefona povećale više od 300 odsto u Latinskoj Americi, za 150 dosto u Africi i za 50 odsto u zapadnoj Evropi.

Bonus video: