Zoom kupuje firmu Five9

Zoom je među 16 najuspješnijih rastućih kompanija u prethodnih 16 mjeseci, otkako je korona pandemija nenadano primorala poslodavce širom svijeta da zatvore kancelarije i prisilila zaposlene u raznim djelatnostima da posao obavljaju od kuće i da poslovnu komunikaciju obavljaju u video formatu

1107 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Platforma za video konferencije Zoom objavila je da kupuje firmu Five9, provajdera softvera za kontakt centar u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7 milijardi dolara.

To je prva akvizicija Zoom-a u okviru njegovih priprema za postpandemijsko vrijeme, kada se zaposleni vrate u kancelarije, i druga najveća u američkom tehnološkom sektoru ove godine, iza Microsoftove planirane kupovine Nuance Communications-a za 16 milijardi dolara, prema podacima FactSeta.

Tržišna kapitalizacija Five9 iznosila je u petak na zatvaranju Njujorške berze 11,9 milijardi dolara, ili 177,6 dolara po akciji, prenosi Tanjug.

Zoom je među 16 najuspješnijih rastućih kompanija u prethodnih 16 mjeseci, otkako je korona pandemija nenadano primorala poslodavce širom svijeta da zatvore kancelarije i prisilila zaposlene u raznim djelatnostima da posao obavljaju od kuće i da poslovnu komunikaciju obavljaju u video formatu.

Nakon skoka prihoda od 326 odsto prošle godine, Zoom se suočava sa prirodnim usporavanjem, jer se kompanije ponovo otvaraju i sastanci ponovo održavaju "licem u lice".

Iako je lansirao nove proizvode, računajući na predstojeće promjene u svom poslovanju, Zoom je sada toliko veliki da je malo vjerovatno da će njegov organski rast zadovoljiti investitore na Wall Streetu.

Takođe su mu potrebni novi izvori prihoda, jer Microsoft pojačava tržišnu utakmuicu svojom ponudom video četovanja na platformi Timovi.

Cijena akcija Zoom-a prošle godine je porasla skoro 400 odsto, ali je od oktobra, kada je dostigla vrhunac, u padu 36 odsto.

Bonus video: