Kina predstavila voz maglev, najbrže kopneno vozilo na svijetu

Brzinom od 600 km/h vozu bi trebalo samo 2,5 sata za put od Pekinga do Šangaja, a riječ je o udaljenosti većoj od hiljadu kilometara

6802 pregleda 13 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Kina je u utorak predstavila voz velikih brzina maglev (skraćenica od magnetska levitacija), koji je sposoban da razvije brzinu od 600 kilometara na sat, prenijeli su državni mediji, a prenosi N1.

Maksimalna brzina čini ovaj voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u gradu Ćingdao na obali, najbržim kopnenim vozilom na svijetu, navode kineski mediji.

Vozovi maglev lebde na kratkoj udaljenosti od šina, koristeći magnete koji stvaraju podizanje i potisak.

Kina se tom tehnologijom služi već gotovo dvije decenije, ali vrlo ograničeno. Tako Šangaj ima voz maglev koji povezuje jedan aerodrom s tim gradom.

Zasad u Kini nema međugradskih linija maglev koje bi se koristile blagodatima te tehnologije, ali neki gradovi, a među njima su Šangaj i Čengdu, su počeli istraživanja u tom smjeru.

Brzinom od 600 km/h vozu bi trebalo samo 2,5 sata za put od Pekinga do Šangaja, a riječ je o udaljenosti većoj od hiljadu kilometara.

Poređenja radi, putovanje avionom bi trajalo tri sata, a vozom velikih brzina 5,5 sati.

Vozovi maglev su budućnost i brojne zemlje od Japana do Njemačke planiraju da izgrade željezničke mreže maglev, što za sada otežavaju visoki troškovi takve tehnologije i nepodudarnost s postojećom infrastrukturom.

Bonus video: