opcije i algoritmi mogu poslati korisnike u sadržaj koji je potencijalno štetan

Fejsbuk najmanje dvije godine skrivao podatke da Instagram utiče na suicidne misli mladih

U fokus grupama, tinejdžerke su u Velikoj Britaniji i SAD krivile Instagram za osjećaje tjeskobe i depresije, otkrilo je interno istraživanje koje je procurilo u javnost i koje je 15. septembra prvi objavio Volstrit džurnal, ističući da je Fejsbuk svjestan da Instagram pogoršava sliku o tijelu svakoj trećoj tinejdžerki

4421 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP Richard Drew
Foto: AP Richard Drew

Procurjeli dokumenti pokazuju da je Fejsbuk najmanje dvije godine držao u tajnosti interne studije o štetnom uticaju njihove aplikacije Instagram na tinejdžerke, dok su rukovodioci Fejsbuka u javnosti taj problem dosljedno umanjivali i zaobilazili, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Instagram, platforma za razmjenu fotografija i video zapisa koja je u vlasništvu Fejsbuka od 2012, odgovorna je za izazivanje suicidalnih misli kod mladih korisnika, piše londonski Tajms.

U fokus grupama, tinejdžerke su u Velikoj Britaniji i SAD krivile Instagram za osjećaje tjeskobe i depresije, otkrilo je interno istraživanje koje je procurilo u javnost i koje je 15. septembra prvi objavio Volstrit džurnal, ističući da je Fejsbuk svjestan da Instagram pogoršava sliku o tijelu svakoj trećoj tinejdžerki koja koristi aplikaciju.

"Trideset dva odsto tinejdžerki je reklo da su zbog Instagrama imale loš osjećaj zbog svog tijela", napisali su istraživači Fejsbuka u slajd prezentaciji u martu 2020.

Među tinejdžerima koji su izvijestili o suicidalnim mislima, dodaje Tajms, 13 odsto su bili korisnici iz Velike Britanije i šest odsto iz SAD.

"Poređenja na Instagramu mogu promijeniti način na koji mlade žene vide i opisuju sebe", navedeno je u jednom slajdu, dok je u drugom istaknuto da tinejdžeri krive Instagram za povećanje stope anksioznosti i depresije uz zaključak istraživača da je ta "reakcija bila dosljedna u svim grupama".

S druge strane, ističe Tajms, izvještaj o procurilom istraživanju ukazuje da je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg imao prezentaciju nalaza iz 2020, kada je u martu ove godine na saslušanju u Kongresu rekao da istraživanja pokazuju da korišćenje aplikacija za povezivanje s drugim ljudima može imati pozitivne koristi po mentalno zdravlje.

Istraživanje o Instagramu je najdublji pogled na ono što Fejsbuk zna o svom uticaju na tinejdžere i njihovu mentalnu dobrobit i ujedno pokazuje da je tehnološki gigant uložio minimalne napore u rješavanje uočenih problema i da ih umanjuje u javnosti, piše Volstrit džurnal.

Fejsbuk je posljednje tri godine sprovodio interne studije jer je, dodaje list, proširenje baze mladih korisnika od vitalnog značaja za godišnji prihod kompanije od više od 100 milijardi dolara.

Dokumenti o Instagramu dio su velike interne komunikacije o različitim istraživanjima koja uključuju mentalno zdravlje tinejdžera, politički diskurs i trgovinu ljudima.

Više od 40 odsto korisnika Instagrama ima 22 godine ili su mlađe, a oko 22 miliona tinejdžera svakodnevno se prijavljuje na Instagram u SAD – u poređenju s pet miliona tinejdžera koji se prijavljuju na Fejsbuk.

Materijali takodje pokazuju da tinejdžeri u prosjeku provode 50 odsto više vremena na Instagramu nego na Fejsbuku.

Sklonost dijeljenju samo najboljih trenutaka, pritisak da izgledaju savršeno i proizvodi koji stvaraju zavisnost mogu gurnuti tinejdžere u poremećaje ishrane, manjak samopoštovanja, nezdrav osećaj vlastitog tijela i depresiju, ukazuje interno istraživanje u martu 2020.

Istraživači su došli do zaključka da su neki od problema specifični za Instagram, jer je ta aplikacija veoma fokusirana na tijelo i način života, kao i da određene opcije i algoritmi mogu poslati korisnike u sadržaj koji je potencijalno štetan.

Procurili interni zaključci Fejsbuka ponavljaju se i u drugim brojnim studijama koje u epidemiji problema mentalnog zdravlja među mladima impliciraju društvene medije, ukazuje Gardijan.

Dobrotvorna organizacija Jang majnds i britansko Kraljevsko društvo za javno zdravstvo su 2017. objavili istraživanje u kojem se Instagram izdvaja od drugih društvenih mreža kao najnegativniji u uticaju na mentalno blagostanje.

Izvršna direktorka organizacije Ema Tomas rekla je da okruženje slikama "savršenog" života i naizgled savršenih tijela može imati veliki uticaj na to kako se ljudi ojsećaju u vezi s vlastitim životom i izgledom.

Druga studija otkrila je da je više od 40 odsto korisnika Instagrama koji su izvijestili da se osjećaju "neprivlačno" reklo da je osjećaj počeo s korišćenjem te aplikacije, dok je oko četvrtine tinejdžera koji su izjavili da se osjećaju "nedovoljno dobro" reklo da je to počelo korišćenjem Instagrama.

Portparolka Fondacije Fajv rajts, koja vodi kampanju za promjene u digitalnim uslugama kako bi bile prikladnije za djecu i mlade, saopštila je da je Fejsbukovo interno istraživanje poražavajuća optužba zbog nemara kako se ta kompanija i generalno tehnološki sektor odnose prema djeci.

"U potrazi za profitom, ove kompanije kradu djeci vreme, samopoštovanje i mentalno zdravlje, a ponekad i tragično njihove živote", navodi se u saopštenju.

Fejsbuk je odbio da komentariše procurjele dokumente o njihovim studijama, premda je voditeljka javne politike Instagrama Kerin Njutn na svom blogu napisala da se "priča WSJ-a fokusirala na ograničen skup nalaza i bacila ih u negativnom svjetlu", kao i da je kompanija "uložila poseban napor da odgovori na ovo istraživanje i promijeni Instagram nabolje".

Preporučujemo za Vas