Hausparti, najtraženija aplikacija karantina za druženje odlazi u zaborav

Platforma omogućava ljudima da svrate u sobe za video-ćaskanje sa prijateljima i ogroman porast potražnje zabilježen je tokom prvog talasa ograničenja kretanja zbog koronavirusa, sa čak 50 miliona registracija u mjesecu

2741 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon nevjerovatnog uspjeha koji je “Hausparti” postigao zahvaljujući nemogućnosti mlađih generacija da se druže uživo, aplikacija će u oktobru postati dio prošlosti.

Hausparti (Houseparty), aplikacija za video-ćaskanje koja je postala popularna kada je karantin uveden prošle godine u zemljama širom svijeta, odlazi u zaborav.

Platforma omogućava ljudima da svrate u sobe za video-ćaskanje sa prijateljima i ogroman porast potražnje zabilježen je tokom prvog talasa ograničenja kretanja zbog koronavirusa, sa čak 50 miliona registracija u mjesecu.

Hausparti je u vlasništvu “Epik gejmsa” (Epic Games), iste kompanije koja proizvodi Fortnajt, a prošle godine je integrisana u ovu popularnu video-igru, omogućavajući korisnicima da učestvuju u video-ćaskanju tokom igranja.

Aplikaciju su u kompaniji opisali kao “nešto najbolje kad je druženje u pitanju, a da nije u stvarnom životu”. Njena popularnost vrtoglavo je rasla kada je viđanje prijatelja postalo nemoguće tokom većeg dijela 2020. godine.

Metaverzum u fokusu

Najavljujući povlačenje Hauspartija, kompanija “Epik gejms” navodi da više ne može da posveti pažnju koju aplikacija ili njena zajednica zaslužuje.

”Ne donosimo olako odluku da ukinemo aplikaciju. Tim koji stoji iza Hauspartija radi na stvaranju novih načina za smislene i autentične društvene interakcije u metaverzumu, u čitavoj porodici ‘Epik gejmsa’”, objašnjavaju u kompaniji.

Na svom vrhuncu popularnosti, Hausparti se našao na udaru nedokazanih glasina da je aplikacija izazvala hakovanje drugih korisničkih naloga uključujući Netfliks, I-bej, Instagram i Spotifaj.

”Epik gejms” ponudio je tada nagradu od milion dolara svakome ko bi uspio da to dokaže. Niko se nije pojavio sa dokazima.

Hausparti je povučen iz svih prodavnica aplikacija. Oni koji imaju aplikaciju instaliranu moći će da je koriste do oktobra, kada će zvanično postati dio prošlosti.

Kompanija “Epik gejms” kupila je Hausparti za prijavljenih 35 miliona dolara 2019. godine, ali se sada koncentriše na metaverzum, to jest zajednički prostor virtuelne stvarnosti u kojem su granice između stvarnog i digitalnog svijeta zamagljene.

Bonus video: