majkrosoft objavio novu verziju operativnog sistema

Windows 11 - samo za korisnike sa novijim i jačim računarima

Ažuriranje operativnog sistema sa Windows 10 na 11 bi trebalo da se izvrši automatski do sredine 2022. godine

3648 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Kompanija Majkrosoft je zvanično objavila najnoviju verziju svog operativnog sistema, Windows 11, najavljenu prošlog juna.

Ažuriranje operativnog sistema sa Windows 10 na 11 bi trebalo da se izvrši automatski do sredine 2022. godine, ali samo pod uslovom da uređaj ispunjava hardverske zahtjeve.

U novoj verziji operativnog sistema Windows između ostalog, ažuriran je izgled početnog menija, ugrađena je bolja podrška za više monitora, kao za ekrane osjetljive na dodir. Integracija sa konzolom Iks-boks je pojačana, a tu je i najnovija verzija Windows prodavnice.

Da li vam je uređaj kompatibilan sa vindousom 11?

”Majkrosoft” uvodi značajne (i potencijalno kontroverzne) promjene u hardverskim zahtjevima za Windows 11. Ukoliko vaš uređaj već koristi operativni sistem Windows 10, prelazak na 11 je besplatan, ali samo ako je procesor noviji od “Intelove” generacije 8 ili AMD-ove serije Rizen (Ryzen) 2000, ili im pripada (uz nekolicinu izuzetaka).

Ako uređaj zadovoljava ove hardverske zahtjeve, ažuriranje operativnog sistema sa Windowsa 10 na 11 bi trebalo da se izvrši automatski do sredine 2022. godine.

Ipak, mnogi uređaji sa starijim hardverom će moći da “nezavanično” pokreću novu verziju operativnog sistema, ali će korisnici morati da ih instaliraju sami uz pomoć alata za instalaciju koji se može preuzeti sa zvanične stranice Windowsa 11.

Nakon instalacije moguće je da vas sistem obavijesti da hardver nije zvanično podržan, kao i da možda nećete moći da preuzmete dalja ažuriranja sistema.

Odgovor na pitanje da li hardver zadovoljava neophodne kriterijume može dati “Majkrosoftova” aplikacija PC Health Check. Ova aplikacija, takođe, može reći da li je na sistemu omogućen Trusted Platform Module 2.0, koji spada u “Majkrosoftove” zvanične kriterijume. Moguće je da ovaj modul već postoji, ali da je onemogućen, što može da se promijeni iz BIOS-a sistema.

Ukratko, ukoliko imate relativno nov računar (napravljen negdje poslije 2017. godine), veoma je vjerovatno da ćete u nekom trenutku automatski dobiti obavještenje o ažuriranju operativnog sistema na Windows 11. S druge strane, ukoliko imate stariji uređaj, ili ste sami sastavljali svoj računar, vjerovatno ćete morati malo više da se pomučite oko “ručne” instalacije.

Windows 11 liči na starije verzije

Ako vam nove karakteristike Windowsa 11 djeluju poznato, niste jedini. Dodati su vidžeti, prozirni prozori i pametno pozicioniranje prozora. Ništa od ovoga nije sasvim novo, ali djeluje kao da se kompanija orijentiše ka postepenim unapređenjima postojećih osobina operativnog sistema umjesto ka korjenitim promjenama (kao u slučaju Windowsa 8, koji nije naišao na topao doček).

Ipak, jedna veoma uočljiva korenita promena odnosi se na početni meni, koji je premješten u sredinu trake sa zadacima. Nov pristup vidžetima podseća na “Eplov” MekOS, a “Majkrosoft” planira da omogući zainteresovanim programerima da dodaju i svoje vidžete.

Dodatna podrška za više monitora lišiće korisnike koji istovremeno koriste dva ili više ekrana dobro poznatih muka sa pozicioniranjem prozora, a poboljšan je i sistem automatskog pozicioniranja prozora u okviru jednog ekrana.

Prozirni prozori su, izgleda, ponovo u modi, s obzirom na to da se javljaju ponovo u Windows-u 11, a djeluje i da će “Majkrosoftov” softver napokon da sustigne njihov hardver kada su u pitanju prenosivi uređaji osjetljivi na dodir.

Na kraju, s obzirom na to da je od marta 2020. godine aplikacija Microsoft Teams doživjela vrtoglav rast u broju korisnika, Windows 11 nudi brži pristup aplikaciji iz samog operativnog sistema (loša strana ovog pristupa je što će korisnici koje Microsoft Teams ne zanima morati “ručno” da ga deaktiviraju).