Iskopano skoro 90 odsto bitkoina

Analitičari već razmatraju kakva sudbina će zadesiti kriptoekonomiju kada se jednom ne budu izdavali novi novčići

6313 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bitkoin, najveća i najpoznatija svjetska kriptovaluta, ima ograničenu ponudu od 21 milion novčića, pri čemu je skoro 90 odsto njih već iskopano.

Analitičari već razmatraju kakva sudbina će zadesiti kriptoekonomiju kada se jednom ne budu izdavali novi novčići.

Za razliku od drugih oblika novca, uključujući i dekretni novac, koji se može štampati po volji centralnih banaka, bitkoin ima ograničenu ponudu, i to na 21 milion kovanica.

To znači da postoji ili će postojati ukupno samo 21 milion bitkoina. Do avgusta 2021. godine bilo je dostupno približno 18,7 miliona bitkoina, a preostalo je još samo 2,3 miliona za rudarenje, pokazuju podaci Investopedije.

Ograničenje ponude čini najstariju kriptovalutu na svijetu ograničenom robom i kontroliše inflaciju koja bi inače mogla proisteći iz neograničene ponude novčića.

Takođe, takvo stanje dovodi do procjene da će 2140. godina biti vrijeme kada će posljednji bitkoin biti iskopan. Ako se to uzme u obzir, postavlja se pitanje da li će mreža bitkoina ostati funkcionalna i nakon tog vremena.

Analitičari kažu da se ekonomija bitkoina mora promijeniti da bi mreža ostala operativna.

Mnogi predviđaju da bi ekosistem kriptovalute mogao proći kroz proces transformacije, baš kao i njegov identitet. Prvobitno je predstavljen kao sredstvo razmjene za dnevne transakcije, ali je kasnije našao veću popularnost kao sredstvo za ulaganje.

Analitičari takođe kažu da bi oni koji rudare bitkoine mogli da se udruže u kartele, nalik na one koji kontrolišu drugu robu, poput Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC - The Organization of the Petroleum Exporting Countries), koja kontroliše tržište nafte.

Druga mogućnost koju su iznijeli analitičari je da bi bitkoin mogao da postane rezervna imovina, što bi smanjilo broj transakcija na kriptomreži jer bi trgovce na malo i male trgovačke kompanije zamijeniti veliki institucionalni i trgovinski igrači.

Oni bi vodili manji broj većih transakcija, čime bi se produžavalo vrijeme za pronalazak posljednjeg bitkoina.

I, na kraju, protokol koji važi za kriptovalutu se može promijeniti kako bi se produžila proizvodnja nakon što dostigne granicu od 21 miliona. To bi, međutim, smanjilo vrijednost već pronađenih bitkoina, što vlasnici novčića vjerovatno neće prihvatiti.

Trenutno, međutim, oskudica bitkoina i rastuće cijene privlače spekulativne investitore, čiji su postupci dovodili do promjena vrijednosti koje ozbiljne investitore odbijaju od kriptovalute.

Cijena bitkoina ove godine strmoglavila se sa svoje najveće vrijednosti od 60.000 dolara u februaru na polovinu te sume tokom ljeta da bi ponovo izašla na 55.000 dolara po novčiću ove nedjelje.

Ipak, neke zemlje poput El Salvadora i Kube vide potencijal u valuti, i preduzimaju korake da ona postane legalno sredstvo plaćanja.

Bonus video: