Intel ulaže 20 milijardi dolara u dvije fabrike čipova

Izvršni direktor Pat Gelsinger želi proširiti proizvodnju, posebno u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama

5050 pregleda 4 komentar(a)
Gelsinger, Foto: Reuters
Gelsinger, Foto: Reuters

Američki tehnološki div Intel uložiće 20 milijardi dolara u dvije nove fabrike u Ohaju gdje će se proizvoditi sofisticirani čipovi.

Planirana investicija uključivaće otvaranje tri hiljade stalnih radnih mjesta, a još sedam hiljada radnika biće zaposleno na gradnji na zemljištu površine hiljadu hektara u okrugu Liking, nedaleko od Kolambusa.

Kompleks ima prostora za gradnju osam pogona ukupne vrijednosti 100 milijardi dolara, prenosi SEEbiz.

Izvršni direktor Pat Gelsinger želi proširiti proizvodnju, posebno u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kako bi uspješnije konkurisao ostalim proizvođačima u periodu snažne potražnje za čipovima koja trenutno nadmašuje ponudu.

"Pogoni će kreirati novi epicentar proizvodnje sofisticiranih čipova u SAD-u i podržaće Intelovo povezivanje razvoja i proizvodnje na domaćem terenu", naveo je Gelsinger u saopštenju.

Kompanija kreće s izradom planova, gradnja bi trebalo da počne do kraja ove a proizvodnja do 2025. godine.

Proizvođači čipova širom svijeta nastoje povećati proizvodnju, podstaknuti nestašicom ključnih komponenti široke palete proizvoda, od automobila do potrošačke elektronike.

Intel ujedno pokušava vratiti poziciju vodećeg proizvođača najmanjih i najbržih čipova u svijetu koju trenutno drži tajvanski TSMC.

Njegovi planovi ipak neće riješiti aktuelnu nestašicu budući da izgradnja takvih kompleksa traje godinama. Gelsinger je svojevremeno izjavio da bi nestašica čipova trebalo da traje do naredne godine.

Bonus video: