Zakerberg za dan izgubio 29 milijardi dolara nakon pada vrijednosti dionica Facebooka

Dionice Mete pale su za 26 posto, što je izbrisalo više od 200 milijardi dolara u najvećem jednodnevnom padu tržišne vrijednosti za jednu američku kompaniju

10591 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mark Zakerverg izgubio je u četvrtak 29 milijardi dolara neto vrijednosti jer su dionice Meta Platforms Inc (Facebook) obilježile rekordan jednodnevni pad, dok je njegov kolega milijarder Džef Bezos zaradio 20 milijardi dolara nakon Amazonove blokbaster zarade.

Dionice Mete pale su za 26 posto, što je izbrisalo više od 200 milijardi dolara u najvećem jednodnevnom padu tržišne vrijednosti za jednu američku kompaniju. To je, prema Forbsu, smanjilo neto vrijednost osnivača i glavnog izvršnog direktora Zakerberga na 85 milijardi dolara.

Zakerberg posjeduje oko 12,8 odsto vrijednosti tehnološkog velikana, prenosi Klix.ba.

Bezos, osnivač i predsjednik Amazona, vlasnik je oko 9,9 posto kompanije, prema podacima Refinitiva. On je treći najbogatiji čovjek na svijetu, prema Forbsu.

Amazonova je zarada u tromjesečju porasla zahvaljujući ulaganjima u kompaniju za električna vozila Rivian.

Bezosova neto vrijednost je porasla 57 posto na 177 milijardi dolara u 2021. u odnosu na godinu dana ranije, prema Forbsu, uglavnom zbog procvata Amazona tokom pandemije kada su ljudi bili jako "zavisni" o onlajn kupovini.

Bonus video: