Metaverzum - Zakeberg stvara digitalni svijet u kojem se spajaju fizička i virtuelna stvarnost

"Meta radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove djelove"

9279 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kompanija "Meta", koja je vlasnik Fejsbuka, razvija vještačku inteligenciju s ciljem izgradnje virtuelnih svjetova putem govora i prevoda između jezika, objavio je u srijedu njen izvršni direktor Mark Zakerberg, a prenosi Hina.

Zakerberg je uvjeren da će "metaverzum", futuristička ideja virtuelnih svjetova u kojima korisnici mogu da rade, druže se ili da igraju, biti nasljednik mobilnog interneta.

Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spajaju fizička i virtuelna stvarnost, Zakerberg kaže da je na mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

"A ključ koji nam otvara vrata napretku je vještačka inteligencija", rekao je Zakerberg na događaju "Inside the Lab" koji je organizovala njegova kompanija.

"Meta", rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove djelove.

Ilustrovao je to konceptom vještačke inteligencije "Builder Bot" koji korisnicima omogućuje da opišu što žele da se vještačkom inteligencijom stvori. Ilustrovao je to prikazom avatara na ostrvu koji je govorom naredio vještačkoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i dekicu za piknik.

"Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo da kreiramo nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s ostalima", rekao je Zakerberg.

On je takođe rekao da "Meta" radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svjetova u "prvom licu", zajedno sa konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija.

Stvara se i jedinstveni sastav vještačke inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevoditelju govora.

"Meta" je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi super kompjuter vještačke inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2002, biti najbrži na svijetu.

Bonus video: