Prvi u Crnoj Gori lansirali 5G mrežu: Telekom 5G signal dostupan u Podgorici

Telekom 5G mreža u zoni pokrivenoj signalom već je dostupna korisnicima Xiomi 5G uređaja, kao i korisnicima 5G uređaja proizvođaca koji imaju tzv. „open software“.

30384 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

Korisnicima Crnogorskog Telekoma u Podgorici od danas je na više lokacija dostupna 5G mreža, čime je Telekom postao prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu pustio u komercijalni rad. 5G je dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, ukoliko imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom.

Iz kompanije ističu da slijedi postpeno pokrivanje Podgorice 5G signalom do postizanja prvog u nizu ciljeva – potpune pokrivenosti Glavnog grada mrežom posljednje generacije.

Telekom 5G
foto: Telekom

Nakon uspješnog testiranja 5G mreže, koje je Telekom uradio prošle godine na sjeveru zemlje, u podgoričkom Bloku 5 povezivanje prvih komercijalnih telefona na Telekom 5G mrežu obavili su izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Darko Grgurović, glavni administrator u Glavnom gradu Vuksan Vuksanović, i predstavnik kompanije Ericsson Nikola Tesla, Ivan Barać.

Udovičić je istakao da je Telekom počeo s prvom fazom uvođenja 5G tehnologije u Crnoj Gori, i u rad su puštene prve bazne stanice u Podgorici, koje su dostupne korisnicima sa odgovarajućim uređajima.

„Podgorica je prvi grad u Crnoj Gori gdje smo otvorili komercijalne bazne stanice. Telekom 5G mreža dostupna je na lokacijama Blok 5, Tološi, Dalmatinska i Elastik. Danas korisnici mogu koristiti 5G mrežu u Podgorici i mogu kupiti 5G uređaje u šopovima Crnogorskog Telekoma. 5G mreža u Podgorici dostupna je zahvaljujući inovativnoj tehnološkoj metodi dinamičnog dijeljenja spektra (DSS)“, pojasnio je Udovičić.

U ovom trenutku akcenat je, kako je rekao, na povećanju kapaciteta mreže i smanjenju latencije, i na taj način se stvaraju tehnički uslovi i mreža priprema za fantastične 5G brzine u narednim fazama, a punu snagu 5G mreža će, kako je najavio, pokazati nakon aukcije odgovarajućeg radio-frekvencijskog spektra.

„A do kraja maja pokrićemo značajna područja u Podgorici, i do početka ljeta značajna područja na primorju, kako bi mogli iznijeti sav turistički saobraćaj koji će se pojaviti sa velikim brojem turista koji će posjetiti Crnu Goru“, kazao je Udovičić.

Istakao je da je veoma zadovoljan što je uz pomoć partnera, Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori lansirao komercijalnu 5G mrežu.

„Radujemo se svim lijepim iskustvima, novim uređajima koji će biti dostupni u našim šopovima. Želimo pozvati naše korisnike i one koji to nisu da dođu u naše šopove, probaju uslugu, odaberu telefone i da budu dio 5G priče koja se upravo događaja u Crnoj Gori“, rekao je Udovičić.

Grgurović je poručio da je počatak komercijalnog rada 5G mreže u Crnoj Gori izuzetno značajan, istorijski korak u razvoju elektronskih komunikacija u našoj državi.

„Očekujemo da će se uskoro pokriti čitava Podgorica, a zatim ostatak Crne Gore. Želim puno uspjeha Crnogorskom Telekomu u tom procesu. Početak rada 5G pokazuje da pratimo tehnološki razvoj u sektoru elektronskih komunikacija, jer smo 5G mrežu pustili u vrlo kratkom roku nakon puštanja tih mreža u najrazvijenijim svjetskim zemljama. Posebno mi je drago što se ovo dešava 7. marta, neposredno pred Dan Agencije za elektronske komunikacije i poštansu djelatnost“, kazao je Grgurović.

Prema njegovim riječima, 5G sa svim svojim osobinama velikog propusnog opsega, velikih brzina prenosa podatak, niskog kašnjenja, mogućnosti priključenja velikog broja uređaja i visokog stepana sigurnosti, pruža puno mogućnosti.

„Ako mi, kao društvo i građani, to dobro iskoristimo imamo mogućnost unapređenja života i rada na razne načine. U razvoj 5G mreže mora se uključiti čitavo društvo, posebno organi države uprave i lokalne samouprave, prvenstveno omogućavanjem brzog razvoja 5G mreža kako bi svi građani na kraju imali koristi od toga“, poručio je Grgurović.

Vuksanović je kazao da Glavni grad podržava razvoj modernih tehnologija i da je zadovoljstvo što je to prvi grad u kojem će se razvijati 5G mreža.

„Jako nam je važno da pravimo moderan, human, savremen grad. Tu su nam partneri Telekom i drugi provajderi ovih usluga. Za sada je Telekom jedini koji pruža ovu uslugu. Nama je cilj da u narednom periodu zažive servisi, koje smo predvidjeli našim strateškim planovima i programima. Smart city, razvoj grada, moderne tehnologije- to su ciljevi pred nama za koje se nadamo da ćemo uskoro ostvariti“, kazao je Vuksanović.

Telekom 5G mreža u zoni pokrivenoj signalom već je dostupna korisnicima Xiomi 5G uređaja, kao i korisnicima 5G uređaja proizvođaca koji imaju tzv. „open software“, dok je strateški partner Telekoma na ovom projektu, kompanija Samsung, na terenu, gdje se vrše pripreme za sertifikaciju uređaja. Da li njihov telefon podržava 5G mrežu, korisnici mogu provjeriti samo u podešavanjima u mrežnom režimu.

Napredna tehnologija koju je Telekom implementirao u partnerstvu sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla, tzv. DSS tehnologija, omogućava dinamičku upotrebu aktuelnih radio frekvencija. To u praksi znači da ako se korisnici sa uređajem koji podržava 5G tehnologiju nalaze u radijusu pokrivenom 5G signalom, surfovaće po 5G standardima. Ako se na istoj lokaciji nalaze sa uređajem koji podržava 4G, imaju na raspolaganju kapacitete 4G mreže. Ukratko: jedna bazna stanica, dvije mreže.

Više o Telekom 5G mreži dostupno je na stranici https://telekom.me/5g